Meta bio zamjenik premijera Izraela
34

Hakerski napadi na izraelske zvaničnike: "Sloboda Palestini, Netanyahu je ubica"

Klix.ba
Facebook, Twitter, LinkedIn i YouTube kanal zamjenika izraelskog premijera Silvana Shaloma su hakirani te su na njih postavljene propalestinske poruke i fotografije. Odgovornost za ovaj najnoviji čin cyber rata protiv Izrela preuzela je grupa ZCompanyHackingCrew.

Grupa također tvrdi i da je "provalila" u elektronsku poštu zamjenika izraelskog premijera i da ima njegove elektronske prepiske, kontakte i dokumente. Hakeri su najavili da će ubrzo objaviti dokumente.

Kada su provalili u njegov Twitter nalog, hakeri su postavljali poruke koje pozivaju na protest protiv "nepravednog rata i okupacije", a potom su napisali i to kako "nedužni ljudi pokušavaju zaštititi svoju okupiranu zemlju, gdje ginu žene i djeca", misleći pri tome na Palestinu i njene građane.

Hakeri su između ostalog na Shalomovom Twitteru pozvali na bojkot izraelskih proizvoda širom svijeta, na prekid masovnog ubijanja Palestinaca, na prekid rata i okupacije, te napisali da će "cionizam biti uništen", da je Benjamin Netanyahu ubica i psihopat, da Palestina treba biti slobodna...

Ovaj internet napad se desio samo nekoliko dana nakon što je grupa Anonymousi objavila lične podatke 5.000 izraelskih dužnosnika.

Anonymousi su također hakirali više od 700 izraelskih internet stranica, uključujući i stranice banaka u Jeruzalemu, stranicu Ministarstva odbrane Izraela, službenu stranicu predsjednika te mnoge druge. Većina ovih stranica još uvijek nije u funkciji.

Izraelski ministar finansija nedavno je priznao napade, kazavši kako Izrael sada vodi i drugi rat na drugom frontu.