|

Hakeri najavljuju rušenje web-stranica britanske vlade

Hakeri najavljuju rušenje web-stranica britanske vlade
0
S
Sarajevo-x.com
10.12.2010. u 09:00
11
komentara
0

dijeljenja
Hakeri najavljuju rušenje web-stranica britanske vlade Julian Assange
Armija hakera planira srušiti web-stranice britanske vlade ako Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, bude izručen Švedskoj.
Mreža od 1.500 online aktivista već je sabotirala web-stranice MasterCarda, Visa-e i švedske vlade uz pomoć miliona vještačkih posjeta. Napadi, nazvani "Operacija odmazde", došli su nakon što su ove firme, kao i PayPal, koji posluje putem interneta, objavile da će obustaviti isplate za WikiLeaks.

Grupa hakera, pod nazivom "Anonimci", objavila je da će srušiti i web-stranicu britanske vlade, bude li Assange izručen Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Gregg Housh, američki internet aktivist koji je prethodno radio sa hakerima je pojasnio kako će hakeri udariti na "najslabije" linkove. Hakeri su bili najavili i napad na online trgovinu "Amazon", a jučer su na svom Twitter profilu napisali kako je stranica "Amazona" zaključana.

Assangea je uhapsila policija u Londonu ranije ove sedmice, nakon što je za njim tužilaštvo u Švedskoj raspisalo međunarodnu potjernicu. On će se pojaviti na sudu u utorak kad će njegovi advokati pokušati osigurati njegovo puštanje na slobodu uz kauciju.

Assangea su dvije žene optužile za silovanje i seksualno zlostavljanje, a on je negirao optužbe kazavši da ih nije prisilio na seks.

Jedan od hakera je izjavio kako se ovdje radi o ratu zbog informacija.

"Assange daje informacije besplatno, a vlade ih žele zadržati za sebe i tu je došlo do sukoba", kaže on.

Hakerske akcije uglavnom su došle u vidu DDoS napada ili distribuiranog uskraćivanja usluga, pri čemu ciljana stranica bude pogođena s povećanim brojem posjetitelja sve dok se ne sruši. Ovakvi napadi su ilegalni u Velikoj Britaniji i mogu se kazniti s maksimalno dvije godine zatvora, piše britanski list "Telegraph".
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...