U potrazi za osvetom
0

Hakeri zbog Wikileaksa napali Mastercard i Visu

Sarajevo-x.com
Hakerski napadi na "Mastercard" i "Visu" su uslijedili nakon što je grupa hakera odlučila kazniti kompanije koje su uskratile pomoć kontroverznoj stranici Wikileaks.

Isplate "Mastercarda", giganta iz sektora kreditnih kartica, su ometane, ali kompanija tvrdi da računi njihovih klijenata nisu u opasnosti.

Na web-stranici kompanije "Visa" je također bilo problema. Napadi su uslijedili nakon što su obje kompanije stopirale isplate za stranicu Wikileaks.

Na "Twitteru" je putem stranice Operation Payback, koju vodi grupa "Anonymus", objavljeno da je oborena web-stranica kompanije "Visa".

"Visina" web-stranica je kasnije ponovo bila u funkciji, a glasnogovornik kompanije Ted Carr je izjavio da njihova mreža zadužena za transakcije radi besprijekorno.

Stranica grupe "Anonymus" na Twitteru je potom suspendovana.

Zvaničnici "Twittera" nisu željeli komentarisati taj potez, međutim, BBC je iz pouzdanih izvora saznao da je posljednja poruka, koja je poslana sa ove stranice, sadržavala link sa informacijama o računima korisnika.

Paul Mutton iz sigurnosne kompanije "Netcraft", koji prati hakerske napade, rekao je da napad na kompaniju "Visa" predstavlja izazov koji zahtjeva velik broj politički motiviranih hakera.

Ranije je BBC kontaktirala kompanija koja sarađuje sa "Mastercardom", a čiji su korisnici potpuno uskraćeni za usluge.

Grupa "Anonymus" je zapravo grupa hakera koja je napala nekoliko ciljeva, uključujući stranicu tužitelja koji vode proces protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea. Grupa bi mogla proširiti svoje aktivnosti na osobe i grupe koje vode kampanju protiv Wikileaksa.

Hakeri su napali i "Swiss bank" i "PostFinance", koji su zatvorili račune Assangea.

Prije napada na "Mastercard", član grupe "Anonymus" koji sebe naziva Coldblood, upozorio je BBC da je spreman napasti kompanije koji su prekinule saradnju sa Wikileaksom, kao i one koji su napali ovu web-stranicu.