Svijet
0

Hajderovi milioni stigli iz Iraka i Libije

SRNA
Jerg Hajder
Jerg Hajder
Pokojni austrijski desničarski lider Jerg Hajder imao je desetine miliona eura na tajnim računima u Lihtenštajnu, a novac je dobio od bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i libijskog lidera Moamera Gadafija, prenose danas austrijski mediji.

Nedeljnik "Profil" objavio je tokom vikenda da je Hajder, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2008. godine, navodno položio depozit od 45 miliona eura u periodu od nekoliko godina na tajne račune u Lihtenštajnu.

U međuvremenu se šire glasine, demantiji i nova otkrića o ovom slučaju. Nedjeljnik "Falter", piše da je Gadafi dao Hajderovoj Slobodarskoj stranci 45 miliona eura u koferima.

Novac je stizao i od iračkog diktatora Sadama Huseina, piše nedjeljnik, pozivajući se na politički dnevnik bivšeg generalnog sekretara Hajderove stranke Valtera Majsberga.

On je u zapisima koje je u februaru zaplijenilo antikorupcijsko tužilaštvo tvrdio da je informaciju o dobijanju novca od Sadama potvrdio bivši stranački sekretar Franc Koloini.

Koloini i ostali "donijeli su u to vrijeme iz Iraka 10 miliona eura, moguće i 15 miliona", piše u dnevniku. U zapisima se dodaje da je još pet miliona eura stiglo u koferima sa računa u Švajcarskoj u vlasništvu Sadamovih pokojnih sinova.

Bečko tužilaštvo potvrdilo je postojanje dnevnika, ali ne i njegov sadržaj.
"Gadafi nam je slao novac uoči izbora i uvijek u gotovini upakovanoj u plastiku", izjavio je izvor blizak Hajderu.

Austrijski desničarski lider posjetio je Gadafija 2000. godine, a Huseina 2002. godine, a njegovi saradnici prokrijumčarili su novac u Austriju i potom ga podijelili na račune u zemlji i inostranstvu, piše "Profil".

Nedjeljnik "Falter" piše da je ovaj novac bio korišten za podmićivanje novinara i bankara, te da je u vrijeme Hajderove smrti na računima ostalo samo pet miliona eura.