{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hajderovi milioni stigli iz Iraka i Libije

S
3.8.2010. u 17:37
0
1
Hajderovi milioni stigli iz Iraka i Libije
0
Hajderovi milioni stigli iz Iraka i Libije
Jerg Hajder
Pokojni austrijski desničarski lider Jerg Hajder imao je desetine miliona eura na tajnim računima u Lihtenštajnu, a novac je dobio od bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i libijskog lidera Moamera Gadafija, prenose danas austrijski mediji.
Nedeljnik "Profil" objavio je tokom vikenda da je Hajder, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2008. godine, navodno položio depozit od 45 miliona eura u periodu od nekoliko godina na tajne račune u Lihtenštajnu.

U međuvremenu se šire glasine, demantiji i nova otkrića o ovom slučaju. Nedjeljnik "Falter", piše da je Gadafi dao Hajderovoj Slobodarskoj stranci 45 miliona eura u koferima.

Novac je stizao i od iračkog diktatora Sadama Huseina, piše nedjeljnik, pozivajući se na politički dnevnik bivšeg generalnog sekretara Hajderove stranke Valtera Majsberga.

On je u zapisima koje je u februaru zaplijenilo antikorupcijsko tužilaštvo tvrdio da je informaciju o dobijanju novca od Sadama potvrdio bivši stranački sekretar Franc Koloini.

Koloini i ostali "donijeli su u to vrijeme iz Iraka 10 miliona eura, moguće i 15 miliona", piše u dnevniku. U zapisima se dodaje da je još pet miliona eura stiglo u koferima sa računa u Švajcarskoj u vlasništvu Sadamovih pokojnih sinova.

Bečko tužilaštvo potvrdilo je postojanje dnevnika, ali ne i njegov sadržaj.

"Gadafi nam je slao novac uoči izbora i uvijek u gotovini upakovanoj u plastiku", izjavio je izvor blizak Hajderu.

Austrijski desničarski lider posjetio je Gadafija 2000. godine, a Huseina 2002. godine, a njegovi saradnici prokrijumčarili su novac u Austriju i potom ga podijelili na račune u zemlji i inostranstvu, piše "Profil".

Nedjeljnik "Falter" piše da je ovaj novac bio korišten za podmićivanje novinara i bankara, te da je u vrijeme Hajderove smrti na računima ostalo samo pet miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: