biznis
0

Hypo banka umiješana u šverc oružja

SRNA
Austrijski i hrvatski mediji su prvi put iznijeli dokaze da je Hypo Alpe Adria grupacija povezana sa hrvatskim švercerima oružja, koje je korišćeno u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Gotovo svi austrijski mediji, kao i hrvatski "Nacional", pišu da je bivši finansijski direktor Hipo banke Cristian Raucher direktno povezao bivše šefove Hipo banke Volfganga Kulterera, koji se nalazi u pritvoru, i Gintera Štridingera sa bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem, prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Raucher je "krunski" svjedok, koji je u petak na austrijskoj televiziji iznio ključne dokaze kako se novac sa Balkana avionima preko Klagenfurta prebacivao u poreske i bankarske oaze, gdje je najvjerovatnije obavljeno pranje novca.

Austrijska Stranka zelenih je Hipo aferu zbog veza sa mračnom ratnom prošlošću Balkana prozvala "najvećom austrijskom krimi-aferom svih vremena". 

Austrijski mediji pisali su da je istražni tim u aferi "Hypo" zainteresovan da mu ponudi ulogu svjedoka, što će, kako se pretpostavlja, konačno otvoriti i priče o ulozi Hipo grupe u ratnim i poratnim godinama na Balkanu. Osim toga, austrijski istražitelji pronašli su i prve dokaze da su postojali fascikli sa Zagorčevim imenom, u kojima se nalaze dokazi o vezama Hipo banke sa tim bivšim švercerom oružja.

Upravo je Zagorec devedesetih godina bio čovjek Franje Tuđmana, bivšeg hrvatskog predsjednika, zadužen za nabavku oružja. Oružje je, kako pišu hrvatski mediji, kupovano novcem koji je prikupila hrvatska dijaspora, a sakupljan je na računima Hipo banke. Završetkom rata je, prema pisanju austrijskog "Standarda", Zagorec u Klagenfurt dolazio za povoljne kredite koje je koristio za kupovinu nekretnina i izgradnju svog poslovnog carstva.

"Sanader je Kultererov čovjek, a Zagorec Schtridingerov", rekao je u razgovoru za austrijsku televiziju Rauscher.
Austrijski mediji, poput "Standarda", "Kleine Zeitunga", "Pressea", "Kurira", pišu o "koferima novca" koji su se iznosili sa Balkana. Pranje novca je, kako se pretpostavlja, obavljano u Lihtenštajnu, a onda je u vidu investicija vraćan u balkanske zemlje. 

Uloga Hypo banke u tom slučaju će, kako pišu ovi mediji, narednih mjeseci i godina biti pod lupom istražilaca. 

Istrage su, osim u Austriji, otvorene u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, a pitanje je dana kada će austrijski istražioci doći u BiH, s obzirom na to da još nije u potpunosti razjašnjeno ko je profitirao od sumnjivih Hipo kredita, i kako je Hipo grupacija došla u BiH.

Istraživanje mutnih poslova Hipo grupe, balkanske veze i uloge bivših uprava, biće nastavljeno u oktobru, kada se članovi Istražne komisije, koju je formirala austrijska pokrajina Koruška, vrate sa odmora, piše  "Prese".

Međutim, kriminalna obrada neće biti zaustavljena jer je posebna komisija koja istražuje aferu ispred austrijskog pravosuđa (SOKO) i dalje aktivna, pa se u narednom periodu očekuju nova hapšenja i novi detalji o ovoj aferi.