Mnogi Riječani prevareni
0

Ulagali milione eura u nepostojeću banku

SRNA
Rijeka
Rijeka
Grupa građana iz Rijeke podnijela je krivične prijave protiv šest lica za koje tvrde da su ih prije nekoliko godina prevarili za milione eura, nagovorivši ih da novac ulože u kupovinu dionica austrijsko-britanske banke u Hrvatskoj, čije se osnivanje tada navodno pripremalo, piše riječki "Novi list".

List piše da su u nepostojeću banku ulagali mnogi riječki sportisti, ugledni preduzetnici, doktori i uspješni poslovni ljudi, od kojih mnogi zbog srama koji osjećaju i dalje ne želi javno da govore o šteti koju su pretrpjeli.

Oštećeni navode da je uvjeravanje da ulažu svoj novac krenulo sa pričom o otvaranju austrijsko-britanske banke, ali da zbog problema hrvatske birokratije i neusklađenosti sa normama EU taj projekt propada, pa se njihov novac navodno ulaže u razne investicione fondove ili u Foreks, rizičnu trgovinu devizama, gdje se gubi ili blokira.

Neki od prevarenih su umjesto novca dobili vrijednosni papir, za koji se kasnije ispostavilo da je bezvrijedan.

Tina Vrbanec, koja je od 1. jula 2005. do kraja 2006. godine za kupovinu dionica austrijsko-britanske banke u Hrvatskoj, čije se osnivanje tada navodno pripremalo, uplatila 40.900 evra rekla je riječki "Novi list" da je osoba koja joj je ponudila taj posao Zagrepčanin Mario Jankek, prvoosumnjičeni u njenoj krivičnoj prijavi.

List navodi da je podnosiocu krivične prijave iz Hreljina čiji su inicijali D.V, takođe, rečeno da će ulaganjem postati dioničar nove poslovne banke, pa je tokom 2006. i 2007. godine uplatio 123.000 evra za kupovinu dionica.

Uskoro mi je rečeno da zbog neusklađenosti propisa u Hrvatskoj prema EU banku nije moguće osnovati, pa je zatražio povrat novca, ali mu je rečeno da je iznesen iz Hrvatske i uložen negdje drugo. Istakavši da nikome nije dao ovlaštenje za takve transakcije, potražio je osumnjičenog, koji je od njega uzeo novac za kupovinu dionica nikad otvorene banke, ali je saznao da se ovaj preselio u Austriju.