Svijet
24

Grexit: Njemačka želi "privremeno isključiti" Atinu, Francuska se protivi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra kako su razgovori sa zvaničnom Atinom "izuzetno teški" te da dogovor neće biti postignut po svaku cijenu.

Ona je danas u Briselu skupa sa 18 drugih predstavnika država članica eurozone kako bi zajedno sa Grčkom razgovarali o prijedlogu dogovora o finansijskoj pomoći.

Ministri finansija zemalja eurozone autori su nekih od rješenja koji bi se predočili Atini, ali uz ispunjenje određenih uslova. Također, Grčka bi zbog eventualnog odbijanja prijedloga mogla riskirati isključenje iz eurozone.

S druge strane, postoji vjerovatnoća kako njemački ministri već sada kuju plan koji bi Grčku privremeno izbacio iz eurozone. Kako razgovori teku, Atina nije informisana o ovom scenariju, a samu ideju ne podržava zvanični Pariz.

„Grčka ne može privremeno izaći iz eurozone. Ili će izaći u potpunosti ili neće izaći nikako. Francuska će pokušati sve kako bi Grčkoj pomogla da ostane u eurozoni i da pomogne napredak cijele Evrope“, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande.