Posvetiti se proširenju
18

Grčki premijer: Neki akteri nastoje potkopati EU na Balkanu, ne smijemo to dozvoliti

V. K.
Kyriakos Mitsotakis (Foto: EPA-EFE)
Kyriakos Mitsotakis (Foto: EPA-EFE)
Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis u autorskom tekstu za magazin Politico govorio je o odnosima između EU i zemalja Zapadnog Balkana te je poručio kako je krajnje vrijeme da se proces širenja EU vrati na pravi put.

Tokom svog osvrta na situaciju na Zapadnom Balkanu, a koji je napisan u okviru održavanja samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Solunu, Mitsotakis je naglasio kako je vrijeme da Evropska unija prizna egzistencijalni značaj integracije ove regije u evropsku porodicu.

"Nakon raspada SSSR-a, na Zapadu je preovladavalo uvjerenje da je bitka oko vrijednosti i ideala okončana. Smatralo se da je historija Evrope, definisana nasilnim sukobima i dva svjetska rata, krenula ka miru, prosperitetu, saradnji i vladavini zakona. Užasan rat u Ukrajini nemilosrdno je razotkrio koliko su takve ideje bile pogrešen", piše grčki premijer.

Iako je kraj Hladnog rata bio trenutak nade i optimizma, grčki premijer ističe kako je taj period gajio opasan spokoj.

"To je spokoj za koji sada plaćamo visoku cijenu i ne možemo si priuštiti ponovno istu stvar. Današnji sastanci dolaze manje od dvije sedmice do sastanka EU - Zapadni Balkan u Briselu gdje bi se mogle donijeti važne odluke za regiju i budućnost bloka. Balkan, kao i mnogo puta ranije u svojoj historiji, ponovo stoji na prvoj liniji suprotstavljenih sfera utjecaja. Vrijeme je da EU bude iskrena prema sebi i regiji", ističe Mitsotakis.

Ispuniti obećanje iz 2003. godine

Također, naglasio je kako je proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana u EU postao sve 'mutniji' blijedeći u očima frustriranih i razočaranih građana.

"EU i dalje govori o konkretnoj posvećenosti Zapadnom Balkanu i očekuje potpuno ispunjenje postavljenih uslova i reformi. Međutim, regija to tumači kao zamor od proširenja EU. Rat u Ukrajini samo je pojačao osjećaj da se fokus Evropske unije pomjera", naglašava premijer.

Poručio je kako Evropska unija mora poduzeti hrabar, ali neophodan korak kako bi dovršili političku viziju iz 2003. godine kada su u Solunu predstavljeni procesi pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"To bismo trebali učiniti na historijski i politički značajan način postavljajući konačno i vremenski ograničenu perspektivu za ispunjenje našeg obećanja. Radujem se što ću iznijeti sve ovo na samitu, ali i drugim lideri širom EU, uključujući i mog velikog prijatelja Emmanuela Macrona", poručio je Mitsotakis.

Neprijateljski akteri na Balkanu

Između ostalog, Mitsotakis je naglasio kako se u skladu s postavljenim kriterijima Zapadnom Balkanu mora ponuditi integracije u EU do 2033. godine.

"Fokusirajući se na širu regiju, EU treba da prihvati činjenicu da je novi geopolitički pejzaž nametnuo drugačiju realnost, onu koja uključuje zemlje poput Ukrajine i Moldavije. Analizirajući urađeno, EU bi trebala biti ponosna na sve što je postigla. Evropski projekt je jedinstven eksperiment koji se pokazao kao najuspješniji garant mira, stabilnosti, ekonomskog rata i društvenog prosperiteta na kontinentu", mišljenja je Mitsotakis.

Na kraju autorskog teksta, grčki premijer je zaključio kako na Balkanu postoje interesi koji nastoje potkopati napore Evropske unije.

"Na Balkanu, kao i drugdje, postoje neprijateljski raspoloženi akteri koji nastoje potkopati naše napore. Imaju suprotstavljen pogled na svijet i težnje koje gaze ljudska prava, vladavinu zakone i osnovne slobode. Oni misle da mogu slomiti ljudski duh maltretiranjem i 'vojnim mišićima'. Ne možemo dozvoliti da se stvori vakuum za takve aktere. Vrijeme je da održimo obećanje iz Soluna", zaključio je premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis