Svijet
79

Grčka: Sa zgrade općine skinuta zastava Evropske unije

Anadolija
Sa zgrade općine Patra u Grčkoj skinuta je zastava Evropske unije (EU) na čije mjesto je postavljena zastava s amblemom općine.

Prema navodima lokalnih medija, ranije su se ispred zgrade općine nalazile zastave EU-a, Grčke i zastava s amblemom općine.

Navodi se da je načelnik općine Patra Kostas Petelidis, iz redova Komunističke partije Grčke (KKE), dozvolio da se ukloni zastava EU-a, a na njeno mjesto postavi zastava sa simbolom općine.

Glasnogovornik općine Patra Andreas Antonopulos za lokalne medije je kazao da zastava EU-a za stanovnike tog grčkog grada predstavlja simbol mržnje.

"Zastava EU-a za naš narod predstavlja simbol mržnje", istakao je Antonopulos.

On je dodao kako su politike EU-a štetne za stanovnike Patre.

"Politike EU-a nisu za dobrobit građana. Politike Evropske unije, koje ekonomiju prilagođavaju slobodnom tržištu, građane vode u siromaštvo i nezaposlenost", rekao je glasnogovornik općine Patra.

Inače, na nedavno održanim izborima u Grčkoj pobijedila je ultraljevičarska stranka Syriza čiji čelnici su odmah nakon pobjede poručili kako očekuju da im EU i međunarodni kreditori otpišu jedan dio dugova.

Glasnogovornik Syrize zadužen za ekonomska pitanja Euclid Tsakalotos prije nekoliko dana je izjavio da je nerealno očekivati da Grčka u potpunosti otplati svoje dugove, javlja Anadolu Agency (AA).