Svijet
0

Grčka policija daje savjete o uzgoju kanabisa

Sarajevo-x.com
Grci koji žele uzgajati kanabis primili su božićni poklon od grčke policije, koja je u svom izvještaju o narkoticima dala brojne korisne informacije o ovoj drogi.

U informacijama grčke policije navedeno je skoro sve o kanabisu, od formiranja cijene do načina proizvodnje.

Čitaoci ovog izvještaja mogu naučiti da se kanabis sije između februara i marta, a da je sjetva tri mjeseca kasnije. Također, dati su detalji kako se lišće suši, reže i presuje.

''Procesirani kanabis dobrog kvaliteta (tabla hašiša) bi trebao biti rastezljiv kada je pritisnut, dok onaj koji sadrži nečistoće, puca'', navodi se u izvještaju, dodajući da je cijena kanabisa uzgojenog u staklenicima 3 do 12 puta veća od kanabisa koji se uzgaja na otvorenom.

Ulje od kanabisa koristi se kao puter za kuhanje pri spremanju kolača. Ovo ulje ima duže trajanje i proizvodi se od kanabisa koji se obrađuje sa ekvivalentnom količinom masnoće i vode, navodi se u izvještaju.

Sve te korisne informacije dolaze iz posljednjeg godišnjeg izvještaja o narkoticima grčke policije, koji je ove sedmice objavljen na zvaničnoj web-stranici Ministarstva.

Posjedovanje i prodaja narkotika su u Grčkoj krivično djelo.

Korisnici droga se suočavaju sa kaznama do jedne godine zatvora, dok prodavači droga mogu dobiti doživotnu kaznu zatvora, u zavisnosti od droge i količine koja je u pitanju.

Uzgoj kanabisa u Grčkoj bio je legalan do kraja 19. vijeka. Prije nego što je zabranjen 1920. godine, uzgajivači su ga izvozili u Egipat i Njemačku.