Svijet
16

Grčka odmah dobija 7 milijardi eura, potvrda kredita u roku od 24 sata

Piše: I. P.
Foto: EPA
Foto: EPA
Predstavnici država članica eurozone i predstavnici Evropske centralne banke danas su se složili u vezi s principom hitne posudbe Grčkoj.

Riječ je o tzv. prenosnoj posudbi koja služi kao privremeno rješenje prije određenja i procesuiranja glavnice posudbe koja će u grčkom slučaju iznositi najviše 87 milijardi eura.

Spomenuta hitna posudba vjerovatno će iznositi sedam milijardi eura, a konačna potvrda o iznosu bit će donesena u naredna 24 sata.

Podsjećamo, grčki parlament je rano jutros odobrio sporazum sa Evropskom unijom koji će Atini donijeti novi finansijski spas u zamjenu za izrazito teške ekonomske i društvene reforme. Odluka je podijelila zemlju, a uoči odluke Atinom su gorjeli automobili i kontejneri zbog protesta koji su izmakli kontroli.

S druge strane, građani u Njemačkoj uglavnom podržavaju odluku o spasu Grčke i njenom ostanku u eurozoni. Naime, sedmični list Stern objavio je rezultate velike ankete koja govori da 55 posto građana odobrava trenutni plan za Grčku, dok bi 31 posto Nijemaca radije vijelo Grčku izvan eurozone. Blizu 14 posto ispitanih nije imalo stav o pitanju posrnule grčke ekonomije.