Svijet
15

Atmosfera haosa: Šta je sljedeće za Grčku?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon ponoći Grčka se nalazi u tehničkom bankrotu. Tamošnja vlada na čelu sa premijerom Alexisom Tsiprasom Međunarodnom monetarnom fondu nije uplatila 1,6 milijardi vrijednu ratu, što će imati dugoročne posljedice za tu zemlju, ali i eurozonu.

Grčka je prva razvijena zemlja u historiji koja je propustila platiti ratu duga prema MMF-u. Za eurozonu ovo je veliki udarac od kojeg će oporavak trajati godinama.

"Informirali smo Izvršni odbor da je Grčka sada u dugovima i da može dobiti sredstva MMF-a ukoliko se ti dugovi očiste", kazao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Zvanični bankrot 20. jula?

Pojam "u dugovima" u ovom konkretnom slučaju znači tehnički bankrot, sa čime se Međunarodni monetarni fond nije susretao u Evropi.

Rice je kasno sinoć potvrdio da je MMF dobio zahtjev od Grčke da se produži rok za vraćanje rate te kazao da će zahtjev ove zemlje ići na razmatranje u dogledno vrijeme.

U međuvremenu, Evropska centralna banka (ECB) je također zamrznula likvidnost grčkih banaka.

"Ovo nije način na koji bi trebali biti vođeni međunarodna diplomatija ili finansije: niz zbunjujućih prijedloga u posljednjim minutama u atmosferi haosa", navodi BBC.

Grčka pred sobom ima nešto manje od tri sedmice, odnosno rok je do 20. jula, da MMF-u vrati dug. Ukoliko se to ne desi, Grčka će i zvanično bankrotirati, a njen put u eurozoni će biti završen.

Smanjen kreditni rejting

O cijelom scenariju odnosa Grčke i eurozone riječ će imati i Grci koji će u nedjelju na referendumu dati svoje mišljenje o tome da li ova zemlja treba prihvatiti prijedloge MMF-a i indirektno glasati o tome da li trebaju ostati u eurozoni ili ne. Ukoliko većina bude protiv, Grčka će se vratiti svojoj valuti drahmi, ali će se okrenuti prema Rusiji i Kini, što se predstavnicima eurozone nimalo ne sviđa.

Danas će ministri finansija eurozone održati telefonsku sjednicu kako bi razgovarali o Tsiprasovom prijedlogu odgode vraćanja rate. Za pet dana je referendum nakon kojeg slijede dvije sedmice neizvjesnosti u kojima Grčka mora otkupiti 3,46 milijardi obveznica od Evropske centralne banke. Ako to ne učini, ECB će najvjerovatnije Grčkoj prekinuti pristup hitnim kreditima.

U međuvremenu, bonitetna agencija Fitch je smanjila kreditni rejting Grčkoj sa CCC na CC, što u finasijskim terminima znači "smeće" odnosno lošu kreditnu sposobnost i veoma visok kreditni rizik.

Kreditni dug Grčke trenutno iznosi 323 milijarde eura. U posljednjih nekoliko dana milioni Grka stoje u redovima ispred bankomata kako bi uzeli dozvoljenih 60 eura, koliko su banke stavile na raspolaganje.

Danas će u Grčkoj biti otvoreno približno 1.000 banaka kako bi penzioneri, od kojih mnogi ne koriste bankomate, mogli uzeti 120 eura.