{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Atmosfera haosa: Šta je sljedeće za Grčku?

1.7.2015. u 08:28
15
109
Atmosfera haosa: Šta je sljedeće za Grčku?
15
Atmosfera haosa: Šta je sljedeće za Grčku?
Foto: AFP
Nakon ponoći Grčka se nalazi u tehničkom bankrotu. Tamošnja vlada na čelu sa premijerom Alexisom Tsiprasom Međunarodnom monetarnom fondu nije uplatila 1,6 milijardi vrijednu ratu, što će imati dugoročne posljedice za tu zemlju, ali i eurozonu.
Grčka je prva razvijena zemlja u historiji koja je propustila platiti ratu duga prema MMF-u. Za eurozonu ovo je veliki udarac od kojeg će oporavak trajati godinama.

"Informirali smo Izvršni odbor da je Grčka sada u dugovima i da može dobiti sredstva MMF-a ukoliko se ti dugovi očiste", kazao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Zvanični bankrot 20. jula?Pojam "u dugovima" u ovom konkretnom slučaju znači tehnički bankrot, sa čime se Međunarodni monetarni fond nije susretao u Evropi.

Rice je kasno sinoć potvrdio da je MMF dobio zahtjev od Grčke da se produži rok za vraćanje rate te kazao da će zahtjev ove zemlje ići na razmatranje u dogledno vrijeme.

U međuvremenu, Evropska centralna banka (ECB) je također zamrznula likvidnost grčkih banaka.

"Ovo nije način na koji bi trebali biti vođeni međunarodna diplomatija ili finansije: niz zbunjujućih prijedloga u posljednjim minutama u atmosferi haosa", navodi BBC.

Grčka pred sobom ima nešto manje od tri sedmice, odnosno rok je do 20. jula, da MMF-u vrati dug. Ukoliko se to ne desi, Grčka će i zvanično bankrotirati, a njen put u eurozoni će biti završen.

Smanjen kreditni rejtingO cijelom scenariju odnosa Grčke i eurozone riječ će imati i Grci koji će u nedjelju na referendumu dati svoje mišljenje o tome da li ova zemlja treba prihvatiti prijedloge MMF-a i indirektno glasati o tome da li trebaju ostati u eurozoni ili ne. Ukoliko većina bude protiv, Grčka će se vratiti svojoj valuti drahmi, ali će se okrenuti prema Rusiji i Kini, što se predstavnicima eurozone nimalo ne sviđa.

Danas će ministri finansija eurozone održati telefonsku sjednicu kako bi razgovarali o Tsiprasovom prijedlogu odgode vraćanja rate. Za pet dana je referendum nakon kojeg slijede dvije sedmice neizvjesnosti u kojima Grčka mora otkupiti 3,46 milijardi obveznica od Evropske centralne banke. Ako to ne učini, ECB će najvjerovatnije Grčkoj prekinuti pristup hitnim kreditima.

U međuvremenu, bonitetna agencija Fitch je smanjila kreditni rejting Grčkoj sa CCC na CC, što u finasijskim terminima znači "smeće" odnosno lošu kreditnu sposobnost i veoma visok kreditni rizik.

Kreditni dug Grčke trenutno iznosi 323 milijarde eura. U posljednjih nekoliko dana milioni Grka stoje u redovima ispred bankomata kako bi uzeli dozvoljenih 60 eura, koliko su banke stavile na raspolaganje.

Danas će u Grčkoj biti otvoreno približno 1.000 banaka kako bi penzioneri, od kojih mnogi ne koriste bankomate, mogli uzeti 120 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: