Svijet
0

Grčka blokirana zbog generalnog štrajka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčka je u četvrtak blokirana 24-satnim generalnim štrajkom, koji su organizirali najveći radnički sindikat (GSSE) i najveći sindikat zaposlenih u javnom sektoru (ADEDY), koji predstavljaju oko 2,5 miliona ljudi, odnosno polovinu radne snage u zemlji.

Riječ je o drugom masovnom protestu protiv oštrih mjera vlade za prevladavanje krize u zemlji, prenose zapadne agencije, podsjećajući da su u demonstracijama održanim 5. maja poginule tri osobe, od plinske bombe bačene u podružnicu jedne banke u Atini.

Uz prekid prometa, rad je obustavljen u javnim i državnim službama, uključujući i bolnice u kojima je obim rada sveden na zakonski minimum.

Letovi aviona na međunarodnim linijama nisu poremećeni, ali poremećaja ima u domaćem zračnom prometu.

U više gradova bit će održani protestni marševi, a najmasovniji će biti u Atini, gdje su se hiljade ljudi okupile ispred parlamenta, pod transparentom na kojem piše "Nećemo da se žrtvujemo za plutokratiju".

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond odobrili su Grčkoj 110 milijardi eura pomoći, ali od vlade traže da nizom oštrih propisa smanji preveliku potrošnju zbog koje je zemlja dovedena na rub bankrota.