Svijet
0

Generalni štrajk paralisao zemlju

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Grčkoj je danas proglašen generalni štrajk zaposlenih u javnom i privatnom sektoru kao znak protesta zbog vladinih mjera štednje i povećanja poreza.

Željeznički, avionski i pomorski saobraćaj je obustavljen nakon što su se zaposleni pridružili radnicima javnog sektora, koji su jučer počeli dvodnevni protest, prenosi BBC.

Štrajk su organizovali Opšta konfederacija rada u Grčkoj (GSEE) i Federacija državnih službenika (ADEDI).

Ovo je treći generalni štrajk u Grčkoj u posljednja tri mjeseca. Očekuje se da će škole, bolnice i mnoge kancelarije ostati zatvorene.

U centru Atine planiran je veliki skup, a potom i protestna šetnja koja bi trebalo da se okonča ispred parlamenta. U Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj, najavljene su dvije protestne šetnje.

Grčke ekonomske reforme koje su dovele do ukidanja drahme i prelaska na evro 2002. godine olakšale su zemlji pozajmljivanje novca.

Država je od tada potrošila mnogo novca na velike projekte, uključujući organizovanje Olimpijskih igara u Atini 2004. godine, čiji su troškovi značajno premašili budžet.
Mjere štednje predviđene su u zamjenu za pomoć od 110 milijardi eura za rješavanje problema grčkog duga i ponovnog pokretanja ekonomije. 

Očekuje se da će grčki parlament do kraja sedmice glasati o paketu pomoći koji su odobrili EU i Međunarodni monetarni fond.

Mjere obuhvataju zamrzavanje zarada, smanjenje penzija i povećanje poreza. Planirano je da se na ovaj način u sljedeće tri godine uštedi 30 milijardi eura za budžet, te da se deficit smanji na manje od tri posto društvenog proizvoda do 2014. godine. Trenutni grčki deficit je 13,6 posto.