{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Generalni štrajk radnika u Grčkoj

S
24.2.2010. u 09:27
0
1
Generalni štrajk radnika u Grčkoj
0
Generalni štrajk radnika u Grčkoj
Foto: AFP/File
U Grčkoj je danas objavljen dvadesetčetvorosatni štrajk zaposlenih u privatnom i državnom sektoru.
Na poziv dva najveća sindikata u zemlji - Opšte konfederacije rada u Grčkoj (GSEE) i Federacije državnih službenika (ADEDI) danas će protestovati zaposleni u različitim oblastima.

Štrajku će se priključiti i aviodispečeri, zbog čega su otkazani svi unutrašnji i međunarodni letovi vodećih grčkih aviokompanija.

Sindikati će protestovati protiv plana grčke Vlade o budžetskim otpuštanjima i zamrzavanju socijalnih prinadležnosti, jer, prema mišljenju sindikata, planirana otpuštanja i smanjenje prihoda dovešće do još veće recesije.

U Grčkoj već mjesec dana različiti sektori organizuju proteste. Carinici su prije nekoliko dana "blokirali" sve granične prelaze, a njihov protest doveo je do nestašica goriva i kolona pred benzinskim pumpama.

Članice EU jedinstvenog su stava da se Grčkoj treba pomoći i najavili finansijsku pomoć od 20 i 25 milijardi eura.

Grčka je sa više od 300 milijardi eura zemlja sa najvećim spoljnim dugom u Evropi. Budžetski deficit čini 12,7 odsto bruto društvenog poizvoda, dok je u EU tri odsto.

Prema istraživanju agencije "Alko" većina građana, njih 60,7 odsto podržava napore premijera Jorgosa Papndreua za izlazak iz krize, a skoro 64 odsto smatra političare krivim za sadašnju situaciju u Grčkoj.

Grčki problem prijeti i ostalim balkanskim zemljama. Kriza se može manifestovati na tri načina - putem trgovine i u bankarskom sektoru (naprimjer gubitak podrške kompanije majke za kćerku firmu), putem prihvatanja eura (nove prepreke za zemlje-kandidate) i zbog finansijskih strahova (povlačenje investitora).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: