Nakon prirodne katastrofe
14

Gradonačelnik turskog Erzina: U gradu niko nije poginuo, nema povrijeđenih i nema ruševina

B. R.
Erzin nakon zemljotresa (Screenshot: BBC)
Erzin nakon zemljotresa (Screenshot: BBC)
Okkes Elmasoglu, gradonačelnik turskog grada Erzin, tvrdi da niko nije poginuo, da niko nije povrijeđen i da niti jedna građevina u ovom gradu nije srušena usljed prošlosedmičnih razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji.
Erzin ima 42.000 stanovnika i nalazi se u provinciji Hatay koja je s provincijom Kahramanmaras najteže pogođena zemljotresima. Elmasoglu je istakao da je oštećeno samo nekoliko kuća i munara džamija. Obrazložio je zašto je šteta mala.

"Nemamo ruševine, žrtve ili povrijeđene. Nikako nisam dopustio bespravnu gradnju. Uprkos tome, bilo je onih koji su pokušavali bespravno graditi. U početko ih nismo mogli kontrolisati, jer nismo imali dovoljno osoblja za nadzor. Kasnije smo ih prijavili tužilaštvu i donijeli odluku o rušenju", naglasio je.

Gradonačelnik Elmasoglu je istakao da su u Erzinu uglavnom četverospratnice te da najveći broj spratova iznosi šest, za šta smatra da je vrlo malo. Poručio je da postoji potreba za, kako je izjavio, potpunom promjenom mentaliteta u građevinskom sektoru.

"Za to nam je potrebno da građani ne očekuju ustupke od države za nezakonitu izgradnju, da ne pribjegavaju tome te da se poduzimaju odlučne mjere za rušenje bespravnih građevina", konstatovao je.

Prema njegovim riječima, potrebni su kontrolni mehanizmi za nesmetano funkcionisanje, prenosi list Hurriyet Daily.

Ranije su iz Uprave za masovnu stanogradnju u Turskoj (TOKI) saopćili da niti jedna od 134.000 stambenih zgrada socijalnog stanovanja u 10 provincija, koje su prošle sedmice pogođene zemljotresima, nije imala niti jedno strukturno oštećenje.

U Turskoj je uništen veliki broj građevina, među kojima su i one novije gradnje. Otuda i velika sumnja da nisu poštovani građevinski propisi. U Turskoj su izdata 133 naloga za hapšenje osumnjičenih za nepropisnu gradnju.