Svijet
2

Google otkrio i zaustavio fišing napade uoči izbora u Iranu

Klix.ba
Google je izjavio da je otkrio i zaustavio hiljade fišing napada usmjerenih na e-mailove iranskih korisnika uoči predsjedničkih izbora 14. juna.

U online izjavi su rekli kako su primijetili značajan skok u ukupnoj količini fišing aktivnosti u toj regiji tokom posljednje tri sedmice.

Vrijeme i meta napada upućuju na to da je riječ o politički motiviranim napadima, prenosi BBC.

Izbori koji će biti održani u petak su prvi od 2009. godine, kada je predsjednik Mahmoud Ahmadinejad osvojio kontroverzni drugi mandat. Izazvali su bijes demonstranata, koji tvrde da je Ahmadinejadov tim naštimao rezultate u njegovu korist.

Potpredsjednik Googlea za sigurnosni inžinjering Eric Grosse izjavio je da su fišing napadi bili izazvani iz Irana.

Fišingom hakeri pokušavaju doći do lozinke i drugih privatnih informacija na kompjuteru usmjeravajući korisnike na lažne stranice.

"Skoro tri sedmice pratimo i ometamo višestruke e-mail fišing kampanje usmjerene na kompromitovanje računa hiljada iranskih korisnika. Vrijeme i mete nam govore da je riječ o politički motiviranim napadima koji se dovode u vezu s predsjedničkim izborima u Iranu zakazanim za petak", rekao je Grosse.

Istakao je kako su žrtve napada na e-mail dobile linkove koji su vodili na stranicu za održavanje e-mail računa. Ako bi kliknuli na link ukazala bi im se lažna Google stranica na kojoj bi se ponovo morali ulogovati te bi na taj način hakeri dobili pristupne podatke.

Grosse je upozorio iranske korisnike da preduzmu jake mjere sigurnosti kako bi zaštitili svoje račune od "napada koje sponzoriše država".

Većina od šest kandidata koji će se boriti za predsjedničko mjesto u petak su konzervativci bliski Ayatollahu Khameneiju.

Opozicija je izjavila kako je u posljednjih šest mjeseci ubijeno više od 80 njihovih pristalica, nekoliko ih je osuđeno na smrt, a deseci su zatvoreni.

Dva reformistička kandidata iz 2009. godine, Hossein Mousavi i Mehdi Karroubi, su u kućnom pritvoru.