Svijet
1

Reformista Hassan Rouhani vodi na predsjedničkim izborima u Iranu

Klix.ba
Hassan Rouhani
Hassan Rouhani
Prema preliminarnim rezultatima reformistički kandidat Hassan Rouhani vodi na predsjedničkim izborima u Iranu.

Do sada je prebrojano 2,9 miliona glasačkih listića, a Rouhani je imao 1,46 miliona glasova (49,87 posto) dok je gradonačelnik Teherana Mohammad Baqer Qalibaf osvojio 488.000 glasova (16,65 posto).

Ukoliko niti jedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova, novi krug izbora će biti održan u sljedeći petak, prenosi BBC.

Izborni dužnosnici izjavili su kako je izlaznost građana bila velika, čak 80 posto prema izvještajima medija, a pravo glasa imalo je 50 miliona Iranaca.

Iran bira nasljednika Mahmouda Ahmadinejada koji je vodio ovu zemlju osam godina. Njegovu vladavinu karkateristišu ekonomska previranja i sankcije Zapada zbog razvoja nuklearnog programa.

Još nije poznato kada će konačni rezultati biti objavljeni, a do sada je prebrojano 7,5 posto glasačkih listića.

Svih šest kandidata su svrstani u konzervativce, dok analitičari opisiju Rouhanija kao umjerenog reformistu.

Rouhani je dobio i podršku bivših predsjednika ove zemlje Mohammada Khatamija i Akbara Hashemija Rafsanjanina.

No Rouhani se bori protiv vrlo ozbiljnih kandidata poput Qalibafa koji je pragmatični konzervativac i nueklarnog pregovarača Saeeda Jalililija koji je blizak ajatolahu Aliju Khameniju.

Čelnik revolucionarne armije Mohsen Rezai, bivši ministar vanjskih poslova Ali Akbar Velayati i bivši ministar telekomunikacija Mohammad Gharazi su preostala tri kandidata.

"Molimo ljude da obraćaju pažnju na tračeve o tome da je organizovana pobjednička parada te da izbjegnu skupljanja prije zvaničnih rezultata", izjavili su predstavnici kandidata.