Dan koji će čovječanstvo pamtiti
0

FOTO+VIDEO / Godišnjica japanske katastrofe u kojoj je poginulo 15.854 osoba

Sarajevo-x.com
(Foto: AFP)
Japan obilježava prvu godišnjicu od kataostrofe koja je zahvatila ovu zemlju 11. marta 2011. godine. U cunamiju izazvanim zemljotresom poginulo je 15.854 osobe.

Maginutuda zemljotresa iznosila je 9.0 što je najjača otkad postoje mjerenja. Epicentar razornog zemljotresa koji se desio u 14:46 sati po lokalnom vremenu bio je oko 400 kilometara sjevero-istočno od Tokija. Zemljotres je izazvao razorni cunami ali i nesreću u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi.

Japanci su ovaj dan obilježili minutom šutnje u Fukushimi, a glavno obilježavanje nesreće bilo je u Nacionalnom teatru u Tokiju na kojem su prisustvovali car Akihito i premijer Yoshihiko Noda.

Sirene za uzbunu oglasile su se širom zemlje u trenutku kad je registovan zemljotres. Također, u svim gradovima mogli su se čuti zvona i molitve za hiljade žrtava. Osim toga, i vozovi su stali na minutu kako bi se odala počast žrtvama zemljotresa i cunamija.

"Mi ne želimo samo obnoviti Japan kaka je bio prije 11. marta 2001. godine. Želimo izgraditi novi. Nećemo zaboraviti žrtve, naše voljene koje smo tog dana izgubili. Također, nećemo zaboraviti ni pomoć koju su nam pružile sve zemlje svijeta nakon katastrofe", kazao je premijer Yoshihiko Noda.

Šteta nastala za vrijeme potresa, cunamija i eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima Svjetska banka i druge ekonomske institucije procjenile su na 210 milijardi dolara.

Dvanaest mjeseci nakon jedne od najvećih tragedija u novijoj historiji svijeta, Fukushima je i dalje "grad duhova". Nekada industrijski jedan od najrazvijenijih gradova u Japanu danas je potpuno je prazan. Tamo nema ni životinja više.

Današnji datum svijet nikada neće zaboraviti.