Najveće štete u Japanu
0

Prirodne katastrofe koštale 380 milijardi dolara

SRNA
Prirodne katastrofe koje su prošle godine pogodile našu planetu, od kojih je najveća bio zemljotres u Japanu, koštale su svijet više od 380 milijardi dolara.

Specijalni izaslanik UN za smanjenje rizika od katastrofa Margareta Valstrom rekla je da su tome najviše doprinijeli zemljotresi u Japanu i Novom Zelandu, kao i poplave na Tajlandu i drugim zemljama, prenosi AFP.

"Zemljotresi su najskuplje prirodne kastrofe sa najvećim brojem žrtava", istakla je Valstromova na konferenciji za novinare povodom obilježavanja prve godišnjice zemljotresa koji je 11. marta prošle godine pogodio Japan.

Prema podacima Agencije UN za smanjenje rizika od katastrofa, zemljotres, cunami i nuklearna eksplozija u Fukušimi pričinili su štetu višu od  210 milijardi dolara. 

Troškovi poplava na Tajlandu iznosili su više od 40 milijardi dolara.

Novozelandska centralna banka iznijela je procjenu da je samo obnova kuća porušenih u zemljotresu 22. februara prošle godine koštala oko 25 milijardi dolara.

Valstromova je rekla da je 50 odsto svjetskog stanovništva izloženo riziku od prirodnih katastrofa zato što žive u osjetljivim oblastima.