Svijet
0

Godišnji sastanak Vijeća za regionalnu saradnju u Tirani

Klix.ba
Na godišnjem sastanku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) održanom danas u Tirani čula se snažna podrška nastojanjima ove organizacije u poticanju ekonomskog oporavka i ubrzavanju procesa evropske integracije regije.

Domaćin sastanka, ministar vanjskih poslova Albanije i predsjedavajući Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) Ditmir Bushati rekao je da je Vijeće za regionalnu saradnju pokazalo svoju vrijednosti povećanjem pozitivne sinergije u regiji i neumornim radom na stvaranju novoga Balkana, kao regije mira i blagostanja. Bushati je naglasio potrebu za još većom koordinacijom napora regije kao i većom uključenošću civilnoga društva u sam proces.

Glavni tajnik Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović je govorio o potrebi da se regija bolje poveže sa Evropskom unijom i da pokaže novi duh i kulturu saradnje kao i da se usredotoči na rast i stvaranje radnih mjesta. Uprkos izazovima, rekao je Svilanović, "ekonomije iz jugoistočne Europe koja teže članstvu ostvarila su znatan napredak u procesu evropske integracije“. Glavna uloga Vijeća, dodao je on, je "da služi kao graditelj mostova i da pridonese regionalnim nastojanjima za ekonomski oporavak regije“.

Dopremijer i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je o potrebi da se unaprijedi poslovno okruženje u regiji i pohvalio je Vijeće za regionalnu saradnju za poticanje međusobnoga dijaloga. Na godišnjem sastanku je također prihvaćena kandidatura Gorana Svilanovića za drugi mandat na poziciji glavnoga tajnika ove organizacije, kao i godišnji izvještaj o regionalnoj saradnju u jugoistočnoj Europi za period 2014.-2015. godina.

Nakon godišnjega sastanka Vijeće je predstavilo "platforme za praćenje razvoja jugoistočne Europe (SEEDS), koja predstavlja mehanizam za praćenje napretka regije, ili njegovog odsustva, u sferi ekonomije. Platforma predstavlja sveobuhvatnu Internet platformu koja obuhvata opsežno ispitivanje javnoga i poslovnoga mnijenja, stručna mišljenja kao i vox populi – glas običnih građana iz regije. Platforma omogućava svakome korisniku da prati provedbu razvojne strategije regije "Jugoistočna Europa 2020" (JIE 2020) kao i da vrši usporedbu napretka svog gospodarstva u odnosu na druga.

Predstavljajući Internet platformu SEEDS, koordinator strategije JIE 2020 Sanjin Arifagić rekao je da je potreban jedan sistem praćenja poput ovoga da bi mogli vidjeti što to radimo pogrešno i što treba mijenjati.

"Treba biti mjerljiva tako da možemo raditi poboljšanja a platforma za praćenje razvoja jugoistočne Europe je upravo iz toga razloga i napravljena".

Komentirajući platformu i ono što ona nudi, direktor Instituta za medije Albanije Remzi Lani je rekao da ispitivanje javnoga mnijenja u sklopu Balkanskog barometra pokazuje da na Balkanu postoje dvije brzine: brzina integracije u Europsku uniju i brzina regionalne suradnje. „Iako se čini da je brzina europske integracije preovladavajuća, upravo je brzina koju Vijeće za regionalnu suradnju stvara ta koja obavlja izvanredan posao na jačanju regionalne suradnje i omogućava joj da ju sustigne“.

Ministri vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi se sastaju danas poslijepodne nakon čega će biti održana konferencija za novinare.

Pratite nas na twitter.com/rccint i facebook.com/RegionalCooperationCouncil.