{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Godišnji sastanak Vijeća za regionalnu saradnju u Tirani

Klix.ba
22.5.2015. u 17:24
0
0
Godišnji sastanak Vijeća za regionalnu saradnju u Tirani
0
Godišnji sastanak Vijeća za regionalnu saradnju u Tirani
Na godišnjem sastanku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) održanom danas u Tirani čula se snažna podrška nastojanjima ove organizacije u poticanju ekonomskog oporavka i ubrzavanju procesa evropske integracije regije.
Domaćin sastanka, ministar vanjskih poslova Albanije i predsjedavajući Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) Ditmir Bushati rekao je da je Vijeće za regionalnu saradnju pokazalo svoju vrijednosti povećanjem pozitivne sinergije u regiji i neumornim radom na stvaranju novoga Balkana, kao regije mira i blagostanja. Bushati je naglasio potrebu za još većom koordinacijom napora regije kao i većom uključenošću civilnoga društva u sam proces.

Glavni tajnik Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović je govorio o potrebi da se regija bolje poveže sa Evropskom unijom i da pokaže novi duh i kulturu saradnje kao i da se usredotoči na rast i stvaranje radnih mjesta. Uprkos izazovima, rekao je Svilanović, "ekonomije iz jugoistočne Europe koja teže članstvu ostvarila su znatan napredak u procesu evropske integracije“. Glavna uloga Vijeća, dodao je on, je "da služi kao graditelj mostova i da pridonese regionalnim nastojanjima za ekonomski oporavak regije“.

Dopremijer i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je o potrebi da se unaprijedi poslovno okruženje u regiji i pohvalio je Vijeće za regionalnu saradnju za poticanje međusobnoga dijaloga. Na godišnjem sastanku je također prihvaćena kandidatura Gorana Svilanovića za drugi mandat na poziciji glavnoga tajnika ove organizacije, kao i godišnji izvještaj o regionalnoj saradnju u jugoistočnoj Europi za period 2014.-2015. godina.

Nakon godišnjega sastanka Vijeće je predstavilo "platforme za praćenje razvoja jugoistočne Europe (SEEDS), koja predstavlja mehanizam za praćenje napretka regije, ili njegovog odsustva, u sferi ekonomije. Platforma predstavlja sveobuhvatnu Internet platformu koja obuhvata opsežno ispitivanje javnoga i poslovnoga mnijenja, stručna mišljenja kao i vox populi – glas običnih građana iz regije. Platforma omogućava svakome korisniku da prati provedbu razvojne strategije regije "Jugoistočna Europa 2020" (JIE 2020) kao i da vrši usporedbu napretka svog gospodarstva u odnosu na druga.Predstavljajući Internet platformu SEEDS, koordinator strategije JIE 2020 Sanjin Arifagić rekao je da je potreban jedan sistem praćenja poput ovoga da bi mogli vidjeti što to radimo pogrešno i što treba mijenjati.

"Treba biti mjerljiva tako da možemo raditi poboljšanja a platforma za praćenje razvoja jugoistočne Europe je upravo iz toga razloga i napravljena".

Komentirajući platformu i ono što ona nudi, direktor Instituta za medije Albanije Remzi Lani je rekao da ispitivanje javnoga mnijenja u sklopu Balkanskog barometra pokazuje da na Balkanu postoje dvije brzine: brzina integracije u Europsku uniju i brzina regionalne suradnje. „Iako se čini da je brzina europske integracije preovladavajuća, upravo je brzina koju Vijeće za regionalnu suradnju stvara ta koja obavlja izvanredan posao na jačanju regionalne suradnje i omogućava joj da ju sustigne“.

Ministri vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi se sastaju danas poslijepodne nakon čega će biti održana konferencija za novinare.

Pratite nas na twitter.com/rccint i facebook.com/RegionalCooperationCouncil.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: