{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godine špijuniranja Meksika donijele SAD-u značajne investicijske prednosti

21.10.2013. u 09:37
0
0
Godine špijuniranja Meksika donijele SAD-u značajne investicijske prednosti
0
Godine špijuniranja Meksika donijele SAD-u značajne investicijske prednosti
Pena Nieto
Američki elektronski nadzor Meksika ciljao je na sam vrh vlasti, uključujući i prijašnjeg i trenutnog predsjednika. Informacije do kojih je došla NSA pomogle su Amerikancima u diplomatskim razgovorima, kao i u pronalaženju dobrih prilika za investicije.
NSA je, sudeći prema dokumentima koje je objavio Edward Snowden, bila veoma sretna zbog svog uspjeha u špijuniranju Meksika, koje je trajalo najmanje nekoliko godina.

Također, meksički predsjednik Peña Nieto je od priličnog interesa za NSA, a i njegov prethodnik Felipe Calderon je, također, bio meta. Amerikanci su provalili u njegov e-mail još u maju 2010.

Pristup Calderonovoj elektronskoj prepisci dao je američkim špijunima diplomatske, ekonomske i upravne informacije koje su im pružile uvid u meksički politički sistem i internu stabilnost. Operacija provaljivanja zvala se "Flatliquid".

Ironija je što je Calderon tokom svog mandata više sarađivao sa Washingtonom nego ijedan prijašnji meksički predsjednik. U 2007. godini im je čak odobrio stvaranje tajne ustanove za elektronski nadzor.

Špijuniranje Nieta počelo je još tokom njegove predsjedničke kampanje, u ljeto 2012. godine. NSA je pratila njegov telefon te telefone njegovih devet bliskih saradnika, gradeći mapu njihovih redovnih kontakata. Nakon toga su pratili i njihove telefone, presrevši 85.489 poruka.

Nieto je izjavio kako mu je američki predsjednik Barack Obama obećao istragu i kažnjavanje odgovornih za prekršaj. Njegova reakcija bila je mnogo blaža od reakcije brazilske predsjednice Dilme Rouseff, također važne mete NSA.

Druga meksička operacija NSA, nazvana “Whitetamale“, omogućila je agenciji pristup e-mailovima visokih zvaničnika u Sekretarijatu javne sigurnosti, vladinom odjelu za borbu protiv narko kartela i mreža za trgovinu ljudima. Ova operacija je za samo godinu dana dovela do stvaranja 260 povjerljivih izvještaja o političkim problemima, što je pomoglo Amerikancima u planiranju međunarodnih investiranja.

Ekonomska špijunaža bila je motiv NSA aktivnosti, što ova agencija glasno negira, ali se dokazuje u ranijim objavama dokumenata. NSA je špijunirala brazilskog naftnog giganta Petrobras, kao i njihovu predsjednicu, što je dovelo do ozbiljnog pogoršanja odnosa između dviju zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: