Svijet
0

SAD špijunirale brazilsku predsjednicu i meksičkog predsjednika

FENA
Dilma Rousseff (Foto: AFP)
Dilma Rousseff (Foto: AFP)
Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) špijunirala je komunikacijske mreže brazilske predsjednice Dilme Rousseff i meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nieta prije nego što su izabrani, izvijestila je brazilska televizija Globo.

Novinar Glenn Greenwald iz Rio de Janeira, kolumnista za novine Guardian koji je dobio tajne dokumente od američkog zviždača Edwarda Snowdena, rekao je za Globo da dokument iz juna 2012. godine pokazuje da su e-mailovi Niete špijunirani.

To je bilo mjesec dana prije nego što je izabran za predsjednika, podsjeća agencija AFP.

NSA je također presretala telefonsku sekretaricu meksičkog predsjednika. Između ostalog se tu nalaze i poruke u kojima predsjednik spominje potencijalna imenovanja članova vlade.

Glasnogovornik meksičkog ministarstva vanjskih poslova rekao je za AFP da je vidio izvještaj, ali da nema komentara. Glasnogovornik predsjedništva nije bio dostupan za komentar.

NSA je također špijunirala brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff i pratila je sve što je predsjednica radila dok je bila na internetu.

Rousseff, koja treba službeno posjetiti Washington u oktobru, održala je radni sastanak kako bi se proučila otkrića do kojih je došla televizija Globo.

  • Ako se ovi navodi dokažu istinitim, taj čin je neprihvatljiv i mogao bi se nazvati napadom na suverenitet naše države - rekao je ministar pravde Jose Eduardo Cardozo.

Softverski program NSA-e dozvoljava agentima da pristupe cijeloj mreži komunikacija predsjednice i njenog osoblja, uključujući pristup telefonskim razgovorima, internetskim podacima i profilima na društvenim mrežama.

Cardozo se sastao s američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom u Washingtonu prošle sedmice kako bi razgovarali o ovom pitanju.

Sjedinjene Države su odbile brazilsku ponudu za pregovore o bilateralnom sporazumu o nadzoru.