{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Glavna tema summita G8 bit će globalna ekonomija"

F
25.6.2010. u 13:04
0
0
"Glavna tema summita G8 bit će globalna ekonomija"
0
"Glavna tema summita G8 bit će globalna ekonomija"
Herman van Rompuy (Foto: Reuters)
Predsjedavajući Evropskog vijeća Herman van Rompuy uoči sastanka osam najrazvijenih industrijskih zemalja - G8, koji danas počinje u Muskoki (Kanada), izjavio je da će glavna tema biti globalna ekonomija, saopćilo je Evropsko vijeće.
- Ključne riječi bit će rast, povjerenje i srednjoročni razvoj, istakao je Van Rompuy, dodajući da će za Evropsku uniju prioritet ostati osiguravanje jakog i održivog rasta, prenose agencije.

On je kazao da su EU i eurozona u posljednja dva mjeseca donijele smjele odluke, pokazujući time opredijeljenost ka osiguravanju stabilnosti eurozone.


Reforma finansijskog tržišta jedan je od centralnih elemenata u reformskoj strategiji, rekao je Van Rompuy, ističući kako će EU djelovati u cilju osiguravanja i očuvanja stabilnosti evropskog finansijskog sistema.


- Povjerenje u bankarski sektor je ključ, smatra on.

Druga važna tema bit će partnerstvo sa afričkim zemljama, kojima će biti upućen "snažan signal da je EU ozbiljna u našim razvojnim obavezama", kazao je Van Rompuy.

- Insistiraću posebno na obavezi EU u osiguravanju mira i sigurnosti u Africi, istakao je on, navodeći da će se podrška Africi ogledati i dalje kroz tri konkretne akcije - izgradnju kapaciteta, saradnju u borbi protiv svih vidova prijetnji, posebno od terorizma, i razoružanju kada je riječ o malom i lakšem oružju.

Treća važna tema je globalno upravljanje, podvukao je Van Rompuy, ocijenivši da je neophodna kolektivna refleksija odnosa EU sa strateškim partnerima, kao i kako se angažirati bolje i na različitim nivoima (bilateralno, multilateralno, kolektivno).

Korist od globalizacije mora da bude praćena osjećanjem odgovornosti prema vlasništvu i ulaganjima i ne može se dogoditi da neke zemlje imaju korist od međunarodne trgovine i da se u isto vrijeme manipulira ulaganjima i intelektualnom svojinom.

G8 je skupina industrijski najrazvijenijih i gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta. Ovu skupinu čine dvije zemlje sa
sjevernoameričkog kontinenta: SAD i Kanada, četiri evropske zemlje: Njemačka, Velika Britanija, Francuska i i Italija, te Japan i Rusija.

EU se također prezentira unutar G8, ali ona ne može biti domaćin sastanka ili predsjedavati skupinom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: