{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Glavna tema summita G8 bit će globalna ekonomija"

F
25.6.2010. u 13:04
0
0
"Glavna tema summita G8 bit će globalna ekonomija"
0
"Glavna tema summita G8 bit će globalna ekonomija"
Herman van Rompuy (Foto: Reuters)
Predsjedavajući Evropskog vijeća Herman van Rompuy uoči sastanka osam najrazvijenih industrijskih zemalja - G8, koji danas počinje u Muskoki (Kanada), izjavio je da će glavna tema biti globalna ekonomija, saopćilo je Evropsko vijeće.
- Ključne riječi bit će rast, povjerenje i srednjoročni razvoj, istakao je Van Rompuy, dodajući da će za Evropsku uniju prioritet ostati osiguravanje jakog i održivog rasta, prenose agencije.

On je kazao da su EU i eurozona u posljednja dva mjeseca donijele smjele odluke, pokazujući time opredijeljenost ka osiguravanju stabilnosti eurozone.


Reforma finansijskog tržišta jedan je od centralnih elemenata u reformskoj strategiji, rekao je Van Rompuy, ističući kako će EU djelovati u cilju osiguravanja i očuvanja stabilnosti evropskog finansijskog sistema.


- Povjerenje u bankarski sektor je ključ, smatra on.

Druga važna tema bit će partnerstvo sa afričkim zemljama, kojima će biti upućen "snažan signal da je EU ozbiljna u našim razvojnim obavezama", kazao je Van Rompuy.

- Insistiraću posebno na obavezi EU u osiguravanju mira i sigurnosti u Africi, istakao je on, navodeći da će se podrška Africi ogledati i dalje kroz tri konkretne akcije - izgradnju kapaciteta, saradnju u borbi protiv svih vidova prijetnji, posebno od terorizma, i razoružanju kada je riječ o malom i lakšem oružju.

Treća važna tema je globalno upravljanje, podvukao je Van Rompuy, ocijenivši da je neophodna kolektivna refleksija odnosa EU sa strateškim partnerima, kao i kako se angažirati bolje i na različitim nivoima (bilateralno, multilateralno, kolektivno).

Korist od globalizacije mora da bude praćena osjećanjem odgovornosti prema vlasništvu i ulaganjima i ne može se dogoditi da neke zemlje imaju korist od međunarodne trgovine i da se u isto vrijeme manipulira ulaganjima i intelektualnom svojinom.

G8 je skupina industrijski najrazvijenijih i gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta. Ovu skupinu čine dvije zemlje sa
sjevernoameričkog kontinenta: SAD i Kanada, četiri evropske zemlje: Njemačka, Velika Britanija, Francuska i i Italija, te Japan i Rusija.

EU se također prezentira unutar G8, ali ona ne može biti domaćin sastanka ili predsjedavati skupinom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: