Svijet
0

Glavna debata Generalne skupštine UN-a

SRNA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
U New Yorku će u utorak, 25. septembra, početi glavna debata 67. zasjedanja Generalne skupštine UN kojim će predsjedavati bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i na kojem će već prvog dana govoriti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Delegaciju Srbije, koja danas putuje u New York, predvodi predsjednik Nikolić, a čine je ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i savjetnik predsjednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić.

"Srbija će poslati poruku sa impulsom saradnje, kako prema tradicionalnim prijateljima, tako i prema zemljama sa kojima tek imamo ambiciju da razvijemo bliske i prijateljske odnose radi unapređenja ugleda zemlje u svjetu i stvaranja preduslova za bolje pozicioniranje u međunarodno-ekonomskoj razmeni", rekao je Đurić za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, Nikolića od sutra do 27. septembra očekuje veliki broj bilateralnih sastanaka sa predstavnicima država i međunarodnih organizacija, a prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsjednik SAD Barak Obama kao lider zemlje domaćina zasjedanja.

"Predsednik će razgovarati sa predstavnicima zemalja sa kojima održavamo intezivan dijalog, kao i sa onima sa kojima, zbog geografske udaljenosti, nema čestih prilika za susret", naveo je Đurić.

Jedan od Nikolićevih sagovornika biće šef evropske diplomatije Catherine Ashton.

Šef pregovaračkog tima u dijalogu Beograda i Prištine Dejan Pavićević kaže da očekuje da poslije razgovora Nikolić - Ashton "slika bude jasnija" i da će se mnoga pitanja konkretizovati, poput onog hoće li dijalog biti nastavljen na višem nivou i hoće li postojati dva kolosijeka - politički i tehnički ili će sve biti pod istom "kapom".

"Mi ćemo u New Yorku predstaviti delove našeg plana i kako mislimo da treba nastaviti dijalog. Svoj plan će izneti EU, verovatno i kosovska strana. Pred Nikolićem je težak posao", ocijenio je Pavićević.