Sastanak sa Ki-moonom
1

Nikolić: Srbija traži dijalog s Prištinom uz prisustvo UN-a

FENA
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prenio je u ponedjeljak generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moonu da će Srbija tražiti da razgovori s privremenim vlastima u Prištini od sada budu vođeni uz prisustvo predstavnika UN-a.

Kako je saopćila Pres služba Predsjedništva, Nikolić je u razgovoru s Ban Ki-moonom istakao da bi UN trebalo da imaju aktivniju ulogu u borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država - članica UN i provođenje i poštovanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti.

Nikolić je ukazao da su „nedavni učestali incidenti na Kosovu - za koje su odgovorne vlasti u Prištini - pokušaj da se isprovocira srpska strana pred nastavak dijaloga“.

Nikolić je "još jednom pozvao sve međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji, pa tako i Ujedinjene nacije, da obavljaju svoje dužnosti u skladu s mandatom i osiguraju mir i sigurnost za sve građane pokrajine", prenosi Tanjug.

Ban je, istovremeno, izrazio zadovoljstvo svojom posjetom Beogradu i dodao da je uvjeren da će Republika Srbija dati puni doprinos radu UN-a, pogotovo u narednih godinu dana, tokom predsjedavanja Vuka Jeremića Generalnom skupštinom UN-a.