Humanitarna kriza
19

Glad bi mogla ugroziti 20 miliona ljudi, Vijeće sigurnosti UN-a poziva na akciju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je zaraćene strane u Jemenu, Somaliji, Južnom Sudanu i sjevernoistočnoj Nigeriji da omoguće pristup humanitarnoj pomoći te je pozvalo zemlje da doniraju više novca kako bi se spriječila glad koja prijeti 20 miliona ljudi.

Petnaest članova Vijeća sigurnosti UN-a izrazilo je veliku zabrinutost jer, ističu, trajni sukobi i nasilje imaju razarajuće humanitarne posljedice i sprečavaju učinkovit humanitarni odgovor, što je je glavni uzrok gladi u te četiri zemlje.

"Vijeće sigurnosti poziva sve strane u Jemenu, Južnom Sudanu, Somaliji i sjeveroistočnoj Nigeriji da hitno poduzmu korake koji bi omogućili učinkovitiji humanitarni odgovor", navedeno je u saopćenju.

Ujedinjene nacije su u februaru apelirale na potrebu prikupljanja 4,9 milijardi dolara protiv, kako su je nazvali, najveće humanitarne krize od kada je Vijeće sigurnosti UN-a formirano.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric izjavio je kako je prikupljeno samo 51 posto tog iznosa.

"Ta četiri konteksta su veoma različita, ali imaju jednu zajedničku stvar - svi su pod utjecajem sukoba koje su izazvali ljudi, a pristup humanitarnoj pomoći otežan je sukobom koji je u toku", izjavio je zamjenik švedskog ambasadora pri UN-u Carl Skau.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley rekla je kako je glad pitanje mira i sigurnosti.

"Vijeće sigurnosti konačno je priznalo jasnu vezu između sukoba i gladi", zaključeno je u saopćenju.