Rigidna desničarka
44

Giorgia Meloni zvanično imenovana prvom premijerkom Italije u historiji

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Liderka ekstemene desnice Giorgia Meloni imenovana je u petak za premijerku Italije, postavši time prva žena na čelu vlade u historiji ove države.

Njena post-fašistička stranka "Braća Italije" pobjedila je na izborima održanim 25. septembra, ali morala je formirati koaliciju kako bi mogla postati premijerkom. Time je stvorena najdesnija vlada u Italiji od Drugog svjetskog rata.

Meloni je koaliciju formirala sa strankama Matea Salvinija, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i Silvia Berluskonija, bivšeg premijera Italije koji je ostao u sjećanju po bunga-bunga zabavama, a posljednjih dana su javnost potresle njegove poruke o Vladimiru Putinu.

Kao lider nove vlade Italije, Meloni je obećala da će se čvrsto držati evropskog i NATO kursa po pitanju Ukrajine.

“Jesam i uvijek ću biti jasna, namjeravam voditi vladu sa jasnom i nedvosmislenom vanjskom politikom. Italija je u potpunosti dio Evrope i Atlantskog saveza. Onaj ko se ne slaže sa ovim kamenom temeljcem neće moći biti dio vlade, po cijenu da nije vlada. Dok mi vladamo, Italija nikada neće biti slaba karika Zapada”, rekla je Meloni.

Na ekonomskom planu nova italijanska vlada će se morati suočiti sa inflacijom od 8,9 posto, te državi prijeti padanje u recesiju. Također probleme će predstavljati i državni dug koji iznosi 150 posto BDP-a Italije.