Pogranična sigurnost
14

Gentiloni: Ne prihvatamo lekcije i prijetnje susjeda

SRNA
Paolo Gentiloni (Foto: EPA)
Paolo Gentiloni (Foto: EPA)
Italijanski premijer Paolo Gentiloni upozorio je danas da Rim neće prihvatiti "lekcije" ili "prijetnje" susjeda o pitanju pogranične sigurnosti.

"Nećemo prihvatiti lekcije, a još manje prijetnje poput onih koje smo u proteklih nekoliko dana čuli od naših susjeda. Vršimo svoju dužnost i očekujemo da će cijela Evropa učiniti isto uz Italiju", naglasio je Gentiloni.

Italija je početkom sedmice pozvala austrijskog ambasadora nakon što je Beč zaprijetio da će poslati vojsku na granicu radi zaustavljanja ulaska migranata nakon što je ove godine broj pristiglih preko Sredozemnog mora dostigao 100.000.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migraciju (IOM) oko 2.360 osoba se utopilo tokom pokušaja prelaska Sredozemnog mora.

I ostale članice EU, uključujući Slovačku, Češku, Mađarsku i Poljsku, također su izrazile uznemirenost zbog priliva migranata.

Italija je prihvatila oko 85 posto novopridošlih migranata, koji su uglavnom iz podsaharske Afrike, a zatražila je pomoć ostalih članica EU.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz je 20. jula od Italije zatražio da ne dopusti migrantima da dođu do kopna tako što će prekinuti njihovo prebacivanje sa ostrva na koje su prvo stigli, ističući da "spasilačke misije u Sredozemnom moru ne mogu biti karta ka centralnom dijelu Evrope".