Svijet
0

Generalni štrajkovi paralisali saobraćaj

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade ljudi pridružile su se danas generalnim štrajkovima u Grčkoj i Portugalu, zbog čega su avioni, vozovi i trajekti ponovo zaustavljeni kao znak protesta povodom oštrih mjera štednje.

Situacija je teža u Grčkoj, gdje su hiljade turista ostale blokirane na aerodromima i brodovima koji plove ka najvećim ostrvima.

U Portugalu se štrajk najviše osjetio u željezničkom saobraćaju u Portu, a demonstracije su održane i u mnogim drugim gradovima.

Ovo je šesti generalni štrajk u Grčkoj od početka godine i uslijedio je samo nekoliko časova nakon što je parlament povisio starosnu granicu za odlazak u penziju na 65 godina, da bi državi uštedio milijarde evra.

Otkazano je više od 80 međunarodnih i domaćih letova, a 110 aviona je kasnilo kada su se u štrajk uključili i kontrolori letova.

Službe državne administracije, bolnice i državne kompanije teško su pogođeni 24-satnim štrajkom.

Na protestnoj šetnji u Atini, prema podacima policije, okupilo se oko 12 000 ljudi, koji su iskazivali nezadovoljstvo protiv Međunarodnog monetarnog fonda i EU. Oko 5 000 demonstranata okupilo se u sjevernom gradu Solunu.