Izraelska komisija
0

General Ashkenazi svjedočio o napadu na humanitarni konvoj za Gazu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zapovjednik generalštaba izraelske vojske general Gaby Ashkenazi počeo je u srijedu ujutro svjedočiti pred izraelskom istražnom komisijom koja ispituje pravne aspekte izraelskog napada na brodove s humanitarnom pomoći za Gazu 31. maja.

General Ashkenazi je treći visoki zvaničnik, poslije premijera Benjamina Netayahua i ministra odbrane Ehuda Baraka, koji se od ponedjeljka pojavio pred ovom komisijom.

Komisija kojom predsjedava sudac vrhovnog suda u penziji Yaakov Tirkel, sastoji se od pet izraelskih članova i dva strana posmatrača koji nemaju pravo glasa.

General Ashkenazi je jedini vojnik kojeg komisija može saslušati.

Izraelska vojska je u internom izvještaju, koji je djelimično objavljen 12. jula, priznala "greške" tokom planiranja i izvršenja napada, pravdajući ipak upotrebu sile.

"Ni ja ni ekipa stručnjaka nismo otkrili propuste ili nemarnost, ali su neke greške utvrđene koje bi u budućnosti trebalo da budu ispravljene", izjavio je general Ashkenazi.

Istovremeno, grupa od četiri UN-ova eksperta, među kojim su jedan Izraelac i jedan Turčin, zadužena za istragu o napadu, počela je u utorak s radom u New Yorku.

Devet Turaka je ubijeno u sukobima s komandosima izraelske mornarice prilikom upada na turski brod Mavi Marmara u međunarodnim vodama, dok je brod pokušavao da probije izraelsku blokadu oko pojasa Gaze.