UN
0

Uspostavljen tim za istragu upada izraelskih komandosa

FENA
Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda imenovalo je u petak tim međunarodnih eksperata koji treba da istraže upad izraelskih komandosa na konvoj brodova koji je 31. maja prevozio pomoć Palestincima u Pojasu Gaze.

U timu za utvrđivanje činjenica su tri neovisna eksperta, sir Desmond de Silva (Velika Britanija), Karl Hudson-Phillips (Trinidand i Tobago) i Mary Shanthi Dairiam (Malezija), navedeno je u saopćenju UN-a koje prenosi Reuters.

Forum u kojem je 47 zemalja glasao je još prošlog mjeseca da se pokrene istraga kako bi se ispitala kršenja međunarodnog prava, kako je navedeno, u izraelskom upadu u kome je poginulo devet turskih propalestinskih aktivista.

Izrael je u junu najavio da osniva nezavisnu javnu komisiju za istragu tog incidenta.

"Nije idealna, ali druge opcije su lošije," rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu o toj istrazi, naglasivši da flota za Gazu nije bila nešto što se samo jednom događa i da se radi o teškoj borbi protiv Izraela koja se nastavlja.

Umirovljeni sudac Vrhovnog suda Jacob Tirkel je na čelu izraelske komisije u kojoj su također dva međunarodna promatrača, a cilj je da ona ispita i legalnost blokade Pojasa Gaze i akcija mornarice.