Obala Slonovače
0

Gbagbo protjerao britanskog i kanadskog ambasadora

FENA
Laurent Gbagbo (Foto: SkyNews)
Laurent Gbagbo (Foto: SkyNews)
Aktuelni čelnik Obale Slonovače Laurent Gbagbo protjerao je britanskog i kanadskog ambasadora iz te zemlje, navodi se u saopćenju objavljenom u petak na državnoj televiziji.

U saopćenju se navodi da je akcija poduzeta kao recipročna mjera. Obje zemlje tvrde da ne priznaju taj potez kao važeći.

Međunarodna zajednica priznala je Alassanea Ouattaru kao pobjednika novembarskih predsjedničkih izbora i zatražila je od Gbagboa da napusti vlast.

Ouattara je zatražio od specijalnih snaga zemalja zapadne Afrike da uklone s vlasti Gbagboa.

Zapadnoafričko regionalno tijelo Ecowas zaprijetilo je silom Gbagbou, ali je saopćilo kako prvo želi pokušati s diplomatskim naporima.

Gbagbo još ima javnu podršku vojske i kontrolu nad državnim medijima.

Velika Britanija i Kanada su među zemljama koje su protjerale ambasadore koje je imenovao Gbagbo u cilju njihove smjene diplomatama koje je izabrao Ouattara.

Dopisnik BBC-ja iz glavnog grada Obale Slonovače, Abidjana, javlja da su protjerivanja zapadnih diplomata uglavnom simboličnog značaja.

Britanski ambasador, koji djeluje kao diplomatski predstavnik za nekoliko zemalja u regiji, smješten je u susjednoj Gani, a kanadska ambasada još će biti u stanju da obavlja svoje normalne aktivnosti, javlja dopisnik BBC-a.