Svijet
3

Gaza: Hiljade stanovnika bježe u strahu od izraelskih napada

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Palestinski pokreti su u petak ujutro nastavili raketirati Izrael iz pojasa Gaze, po isteku primirja u palestinskoj enklavi u kojoj hiiljade stanovnika bježe iz svojih kuća iz straha od novih udara.

Nakon mjesec dana krvavih sukoba i 1.900 mrtvih stanovnika Gaze, Izrael i islamistički pokret Hamas dogovorili su 72-satno primirje kako bi se omogućili indirektni pregovori pod okriljem Egipćana u Kairu.

Kako tokom razgovora nije došlo do sporazuma, jer se zapinje kod pitanja blokade koju je Izrael uveo Gazi 2006. godine, palestinski pokreti su objavili da primirje ističe, ali ne i pregovori.

"Palestinski pokreti odbijaju da produže primirje, ali se pregovori nastavljaju", izjavio je za AFP Favzi Barhum, glasnogovornik Hamasa u Gazi, u pet sati po evropskom vremenu, kada je isteklo primirje.

Malo poslije, izraelska vojska je saopćila da je ispaljeno najmanje deset raketa iz pojasa Gaze prema Izrealu, od kojih dvije na grad Ashkelon koji graniči s palestinskom enklavom.

Brigade Al-Qods, naoružani ogranak Islamskog džihada koji učestvuje u pregovorima u Kairu, preuzeo je odgovornost za ove posljednje rakete.

Plašeći se odmazde, hiljade Palestinaca bježe iz svojih kuća u istočnom dijelu grada Gaze iz straha od novih udara jer izraelski bespilotni avioni nadlijeću palestinsku enklavu, javila je agencija AFP.