Svijet
8

Nakon višednevne pucnjave: Hamas i Izrael proglasili primirje u Gazi

Klix.ba
Na područje Gaze proglašeno je primirje između Hamasa i Izraela nakon razmjene vatre koja se dogodila uz granicu proteklih dana, objavio je BBC.

Izvor iz palestinske militantne grupe kazao je da je primirju posredovao egipatski obavještajni službenik.

Nekoliko raketa iz Gaze pogodilo je južni Izrael u posljednjim danima, a Izrael je uzvratio napadima iz zraka. No, tenzije su porasle u Istočnom Jerusalemu zbog planiranja sahrane ubijenog palestinskog tinejdžera.

Već dva dana traju protesti između maskiranih Palestinaca i policija zbog otmice i ubistva 17-godišnjeg dječaka Mohammeda Abu Khadira.

Dogovor između Hamasa i Izraela postignut je prije nekoliko sati, objavio je BBC.

Egipatska vojna obavještajna služba često bude posrednik u komunikaciji između Izraela i Hamasa.

Premijer Izraela Benjamin Netanayahu kazao je da će Izrael reagovati samo u slučaju da opet budu ispaljene rakete iz pravca Gaze.

"Imamo dvije opcije na jugu. Ako budu gađali u pravcu naših gradova u južnim dijelovima, onda će vidjeti i našu akciju. Druga opcije je ako budu pucali prema našim stanovnicima u tim mjestima, onda ćemo uzvratiti svim snagama", kazao je.

Deset Palestinaca povrijeđeno je u četvrtak kada je Izrael izveo zračne napada na Gazu. Sirene su odzvanjale na jugu Izraela, a povrijeđen i jedan vojnik u Eshkolu.