Veliko slavlje gay ljubavi
0

Gay paradi u Amsterdamu prisustvovalo 500.000 osoba

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Uprkos kiši koja je padala u Amsterdamu, gay paradi koja se održavala na amsterdamskim kanalima prisustvovalo je preko 500.000 osoba. Ploveći u 80 kanua kanalom Prinsengracht homoseksualci su slavili svoju ljubav, a upravo je i moto ovogodišnje tradicionalne gay-parade bio "Slavi".

Prerušeni u afričke ratnike ili odjeveni u ružičasto, homoseksualci, transrodne osobe, biseksualci, ali i svi oni koji podržavaju gay-ljubav napravili su pravi party na amsterdamskim kanalima.

Paradu je otvorio gradonačelnik Amsterdama Eberhard van der Laan, i to sa broda koji je bio obojen u boje grada.

"Slavimo činjenicu da je ovo 15. godišnjica gay-parade u Amstedamu", kazao je glasnogovornik Organizacije za prava homoseksualaca, Philip Tijsma, dodavši da je to dan kada svi mogu biti ono što zaista jesu.

Organizatori gay-parade ukazali su i na to da homoseksualizam još nije prihvaćen u brojnim zemljama svijeta i da homoseksualci nemaju ista prava kao i ostale osobe.

"U Sudanu ćete biti obezglavljeni ukoliko se dozna da ste gay, u Malaviji vas čeka 15 godina zatvora", kazao je Toni la Tegola, iz organizacije koja podržava gay-osobe u Africi.

Dio velike povorke je bio i "jevrejski brod".

"Svako ima pravo da bude gay i da to javno pokaže", kazala je Linda van Zutphen, prenosi AFP.

U Holandiji ima blizu milion homoseksualaca, a inače, to je prva zemlja koja je još 2001. godine odobrila istospolne brakove.