Gay-parada u San Franciscu
0

Nastavljaju 40-godišnju borbu za svoja prava

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko hiljada homosekusalaca, lezbijki i biseksualaca okupili su se u nedjelju na 40. gay-paradi u San Franciscu. Veliki događaj počeo je još u subotu ispred gradske vijećnice, gdje se okupilo nekoliko hiljada osoba, zabavljajući se uz muziku, koju je puštao DJ i uz jela sa roštilja.

"Ovdje sam jednim dijelom iz zabave, a jednim dijelom iz političkih razloga", kazao je za AP Darryl Groom.

Naime, prva gay-parada u San Franciscu održana je 1970. godine i tada je paradi prisustvovalo najviše 200 osoba.

"Tada nas niko nije ni primjećivao, a u godinama koje su uslijedile nije bilo parade kroz grad već smo se samo skupljali u parku Golden Gate", prisjetio se Gerard Koskovich, jedan od organizatora.

Danas gay-paradi prisustvuje nekoliko desetina hiljada ljudi, a svake godine svoju podršku pruža i sve više heteroseksualaca.

"Nekadašnji homofobi, koji nisu željeli da budu ni blizu gay-ljudi, pridruže se paradi jer vide da se ti ljudi znaju dobro zabavljati", prokomentarisao je Koskovich.

Izvršni direktor parade u San Franciscu Andre Amy ističe kako je i borba za prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba prešla dug put od prve parade 1970. godine. Naime, tada je biti gay bio zločin u Kaliforniji.

"Pred nama je i dalje dug put kada je riječ o pravima gay-osoba", napomenuo je Andre.