Poljska
0

Incidenti na gej paradi u Varšavi

SRNA
Policija u Varšavi morala je da upotrijebi palice kako bi razdvojila više hiljada aktivista za prava homoseksualaca i protivnika ove populacije tokom parade "Europride" u prijestonici Poljske.

Hiljade homoseksulaca, lezbijki i pristalica homoseksualne jednakosti marširalo je kroz Varšavu, dok su kontrademonstranti bacali jaja na njih što je natjeralo policiju da interveniše.

Demonstranti su mahali gaypride zastavom u bojama duge zahtjevajući ista prava za istopolne veze i više tolerancije prema ovoj kategoriji populacije.

Kontrademonstranti su uzvikivali "Ne Sodomi i Gomori", dok je jedan dijelio primjerke Starog zavjeta, koji zabranjuje homoseksualnost.

Varšavske vlasti su primile peticiju sa više od 50 000 potpisa od raznih antigej grupa, kojom se traži otkazivanje ovog događaja. 

Organizatori "Europridea" kažu da očekuju dolazak najmanje 20 000 ljudi širom Evrope na ovu manifestaciju.  Ovo je veliki broj za poljske standarde, ali mali u poređenju sa milion učesnika parade u Madridu, prije tri godine. 

U Varšavi se održavaju gej parade od 2001. godine, ali ovo je prvi put da glavi grad poljske bude domaćin parade "Europride" koja se održava svake godine u drugom evropskom gradu.
Gej parade u Varšavi nisu održane 2004. i 2005. godine, jer ih je zabranio tadašnji gradonačelnik Leh Kačinjski.

Homoseksualnost je i dalje osjetljivo pitanje u većinski konzervativnoj katoličkoj Poljskoj. 

U nedavnoj anketi, skoro dvije trećine poljskih ispitanika je odgovorilo da homoseksualni parovi ne bi trebalo javno da iskazuju svoju seksualnost.