Uhapšeno 19 osoba
0

Suzavcem na demonstrante na gay paradi u Litvaniji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Policija je upotrijebila suzavac da rastjera oko 2.000 demonstranata okupljenih u litvanskoj prijestonici Viljnusu dok su aktivisti za prava homoseksualaca imali prvu paradu u ovoj baltičkoj zemlji.

Policija je pokušala da rastjera oko 2.000 demonstranata po okončanju parade "Baltik pride 2010" koji su bacali kamenje, boce i petarde uzvikujući "Dole homonacisti".

Policija je saopštila da je uhapšeno 19 osoba.

Nakon žalbe na odluku suda o zabrani okupljanja, aktivisti za prava homoseksualaca organizovali su prvu paradu u ovoj većinski katoličkoj zemlji od oko 3,3 miliona stanovnika, gdje je  homoseksualnost i dalje tabu tema.

"Načinili smo veliki korak ka većoj toleranciji", rekao je Vitautas Valentinavicius, jedan od organizatora.

Oko 300 ljudi učestvovalo je u  maršu uz jako prisustvo policije.

Aktivisti su marširali ispod velikog transparenta u obliku duge, globalnog simbola prava homoseksualaca i nosili transparente na kojima je pisalo "Ljudska prava su moj ponos"  i "Različite porodice, ista ljubav".
Međutim, protivnici smatraju da je homoseksualizam uvezen u Litvaniju i da te osobe svoje sklonosti treba da zadrže za sebe, a ne da se  time razmeću.

Prema istraživanjima javnog mnijenja većina Litvanaca smatra da  je homoseksualnost perverzija i većina homoseksualaca u ovoj zemlji vodi dvostruki život.

Osim predstavnika homoseksualne zajednice Litvanije i lokalnih pristalica na paradi su učestovali i članovi Evropskog parlamenta, kao  i Brigita Olson, švedski ministar za evropska pitanja.