|

Gasprom isključuje Ukrajinu iz tranzita gasa

Gasprom isključuje Ukrajinu iz tranzita gasa
0
F
FENA
23.2.2012. u 09:40
0
komentara
0

dijeljenja
Gasprom isključuje Ukrajinu iz tranzita gasa
U Moskvi je energetska kompanija "Gasprom" potvrdila namjeru da isključi Ukrajinu, glavnu tranzitnu zemlju za izvoz ruskog gasa, iz sistema isporuke tog energenta ka ciljnim tržištima.
Zvaničnik Gasproma Sergej Kuprijanov je naveo u srijedu da će tome prethoditi realizacija svih planiranih projekata "Gasproma", uključujući i "Južni tok".

"'Južni tok' sa maksimalnim kapacitetom, 'Sjeverni tok' sa dopunskim cjevovodima, imajući u vidu udio u vlasništvu gasovodnih objekata u Bjelorusiji i u Crnom moru, tranzitni značaj Ukrajine za transport ruskog gasa biće ravan nuli", naveo je Kuprijanov.

Prethodno je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev poručio rukovodstvu "Gasproma" da projektuje i izgradi gasovod "Južni tok" orijentišući se na maksimalan kapacitet od 63 milijarde kubnih metara (m3) godišnje.

Predsjednik uprave "Gasproma" Aleksej Miler je, pak, kazao da je "Gasprom" završio izradu studije izvodljivosti projekta "Južni tok" koja obuhvata podvodnu i kopnene dionice, koje će prolaziti preko teritorije Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije, kao i ogranke za Hrvatsku i BiH, kao i gasovod za Grčku.

Miler je rekao da je "Gasprom" pripremio novi, aktuelizovan grafikon pošto je Turska u decembru 2011 dala dozvolu za izgradnju podvodne dionice gasovoda u svojim teritorijalnim vodama Crnog mora, i naglasio da je kompanija spremna da gradnju "Južnog toka" počne u decembru ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.