Regija
0

Crna Gora se uključuje u projekt Južni tok

FENA
Crnogorski zvaničnici i predstavnici Gazproma donijeli su odluku da se uradi studija tehničko-ekonomske izvodljivosti izgradnje ogranka gasovoda kroz Crnu Goru, u okviru projekta Južni tok, saopćio je u petak ruski energetski holding.

Tehničke mogućnosti i perspektive priključenja ove zemlje u projekat Južni tok razmotrili su direktor sektora za projekte ruskog Gazproma Leonid Čugunov, premijer Crne Gore Igor Lukšić, ministar za vanjske poslove i evropske integracije Milan Roćen i ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Projekt Južni tok, s predviđenom izgradnjom gasovoda ispod Crnog mora za zemlje južne i centralne Erope, Gazprom realizuje zajedno s italijanskom energetskom kompanijom Eni, u cilju povećanja izbora maršruta za dopremanje ruskog prirodnog gasa.

Rusija je za realizaciju kopnene dionice gasovoda potpisala međudržavne sporazume s Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom, podsjeća agencija Finmarket.

Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miler je 20. januara održao sastanak na kojem je usvojen detaljan akcioni plan koji omogućava raniji početak izgradnje gasovoda Južni tok i to već u decembru 2012. godine, a ne 2013. kako je ranije bilo predviđeno.