Američki pisac poriče
0

"Gandhi nije bio rasista i biseksualac"

Sarajevo-x.com
Američki pisac Joseph Lelyceld je u utorak ljutito odbacio tvrdnje da je u svojoj novoj knjizi o indijskom vođi Mahatmi Gandhiju naveo da je on bio rasista i biseksualac koji je ostavio suprugu zbog bodibildera, javlja AFP.

Indijske novine su kritikovale Lelyceldovu knjigu koja se fokusirala na Gandhijev odnos sa njemačkim arhitektom i amaterskim bodibilderom Hermannom Kallenbachom. Gandhi je živo sa Kallenbachom u Johannesburgu dvije godine, da bi se 1914. godine vratio u Indiju.

Britanski Daily Mail je na ovu temu objavio tekst pod naslovom "Gandhi je ostavio svoju surugu kako bi živio sa muškim ljubavnikom", dok je Daily Telegraph napisao da je indijski vođa "imao rasističke stavove prema južnoafričkim crncima".

Lelyveld, bivši urednik New York Timesa, tvrdi da su mediji zloupotrijebili knjigu Great Soul: Mahatma Gandhi And His Struggle With India.

"Nisam naveo da je Gandhi bio racist ili biseksualac. Riječ biseksualac se ne pojavljuje nigdje ne pojavljuje u knjizi. Riječ racist se pojavljuje samo jednom kako bi s eokarakterisali Gandhijevi komentari tokom njegovog boravka u Južnoj Africi, ali se ni u tom poglavlju ne zaključuje da je Gandhi bio racista, niti se daje ikakva sugestija na to", rekao je Lelyveld u saopćenju putem svoje izdavačke kuće Alfred A. Knopf.

Wall Street Journal piše da je Lelyveldova knjiga opisala Gandhija kao seksualnog manijaka, političkog nesposobnjakovića i sadističkog fanatika.

"Lelyveld je jasno dao do znanja da je ljubav Gandhijevog života bio bodibilder Hermann Lakkenbach", navodi Journal.

Gandhi je navodno u pismu napisao Kallenbachu da čuva njegov portret u svojoj spavaćoj sobi.

U knjizi se navodi kako su pamuk i Vazelin Gandhiju "konstantni podsjetnik" na Kellenbacha, referenca za koju autor smatra da bi se mogla odnositi seksualni odnos dva muškarca.

Eksperti i Gandhijevi rođaci u Indiji, gdje knjiga još uvijek nije objavljena, kritikovali su ove navode o životu indijskog vođe.

"Zapadnjački pisci imaju morbidnu fascinaciju Gandhijevim seksualnim životom. Time pokušavaju prodati svoje knjige", rekao je njegov praunuk Tushar Gandhi za Mail Today.

Jad Adams je napisao knjigu prošle godine koja je izazvala kontroverze, jer je govorila o tome kako se Gandhi kupao sa mladim djevojkama i često dijelio krevet s njima.

"Ukoliko je Gandhi učinio nešto što ga čini homoseksualcem, za to bi postojali neki dokazi, ili da ga opravdaju, ili da ga osramote", izjavio je Adams.

Adams je rekao kako vjeruje da je Kallenbach bio homoseksualac i da mu je Gandhi bio privlačan, ali da budući vođa, koji je imao četvero djece sa suprugom Kasturbom, nije isto osjećao prema njemu.

Tara Bhattacharjee, Gandhijeva paunuka i predsjednik fonda Kasturba Gandhi National Memorial, rekla je da je pokušaj diskeditovanja čovjeka koji se izborio za nenasilje zbog njegovih prijateljstava djelo ograničenih osoba.

Prodaja knjige u SAD-u počinje u utorak, ali se još uvijek ne zna kada će se pojaviti u Indiji.