Svijet
0

Galup: Za pune euroatlantske integracije 28 posto Srba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Punu integraciju Srbije u euroatlantske strukture, uključujući EU, NATO i Partnerstvo za mir, podržava 28,2 posto građana, a 10,8 posto se protivi bilo kom obliku integrativnih procesa, pokazalo je ispitivanje agencije "Medijum galup", koje je danas predstavljeno javnosti.

Prema rezultatima istraživanja, rađenog za Atlantski savjet Srbije, 31 posto ispitanih građana podržava političke, ali ne i bezbjednosne integracije Srbije, odnosno jeste za ulazak u EU, ali je protiv članstva u Partnerstvu za mir i NATO.

Pristupanje EU podržava 69 posto ispitanih, 16 posto je protiv, dok je 15 posto neopredijeljeno.

Članstvo Srbije u programu Partnerstvo za mir podržava 48 posto ispitanih, 32 posto je protiv, a 20 posto je nije dalo odgovor.

Podrška ulasku u NATO kao obliku integracija je najniža, i na nivou je od 28 posto. Protiv ulaska Srbije u NATO je 55 posto ispitanih, a 17 posto je neodlučno.

Podrška integracijama proteklih godina je varirala u zavisnosti od mjere pritiska međunarodne zajednice na Srbiju i unutrašnjopolitičke stabilnosti, odnosno nivoa radikalizacije u političkom životu, objasnio je direktor "Medium galupa" Srbobran Branković.

On je rekao da je u posljednje dvije i po godina najviši nivo podrške ulasku Srbije u EU bio 76 posto, a najniži 57 posto. Najveća podrška ulasku u NATO bila je na nivou od 32 posto, a najniža 22 posto, javio je Tanjug .

Prema Brankovićevim riječima, "strahovi građana jedna su od ključnih determinanti političkog ponašanja", a na odnos prema integracijama utiče i činjenica da je u vrijeme kada je istraživanje rađeno čak 63 posto ispitanih izrazilo strah od nastavka pritisaka Zapada na Srbiju, a 62 posto se plaši da bi srpska nacija mogla da nestane.

Iako su u velikoj većini imali rezolutan stav po pitanju integracija, ispitani građani su pokazali malo znanje u odgovorima na pitanja o integrativnim procesima.

Jedan od primjera je pitanje: "Da li je Rusija članica Partnerstva za mir", na koje je samo 22 posto ispitanih odgovorilo pravilnim, pozitivnim odgovorom. Pogriješio je, dajući negativan odgovor, 31 posto ispitanih, dok je 47 posto priznalo da ne zna odgovor.

Ispitivanje je rađeno u septembru, neposrednim intervjuom na uzorku od hiljadu ispitanika.