Svijet
46

Galopirajuća oluja krenula prema Srednjem zapadu SAD-a

SRNA/Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Olujni sistem, koji je izazvao najmanje jedan tornado u saveznoj državi Ilinois, prijetnja je za 53 miliona stanovnika deset država na američkom Srednjem zapadu, saopćeno je danas iz Meteorološke službe.

"Potvrđen je veliki i veoma opasan tornado nedaleko od Washingtona, Illinoisa i na oko 233 kilometra od Chicaga", navodi se u saopćenju i ističe da se tornado kreće ka sjevoristoku brzinom od 88 kilometara na sat.

Zvaničnici Meteoroloških službi upozorili su da olujni sistem prijeti i velikom dijelu Srednjeg zapada sa opasnim vjetrovima, udarima munja i gradom.

Zvaničnik Nacionalne meteorološke službe Laura Furggone rekla je da je riječ o "veoma opasnoj situaciji, koja se tek zahuktava".

Meteorolozi su upozorili da tornado izvan Preorije u Illinoisu ugrožava uglavnom ruralne oblasti. Upozorenja na dolazak tornada objavljena su u dijelovima država Ilinois, Kentucky i Missouri.

Zvaničnici National Weather Servicea potvrdili su da se formirao tornado blizu Istočne Peorije u centru Illionisa koji se kreće manjom brzinom. Nije bilo povrijeđenih osoba, ali je pričinjena materijalna šteta, javlja USA Today.

Chicago, Detroit, Cleveland, Indianapolis, Cincinnati, Nashville i Louisville su u najvećoj opasnosti.

U zonama visokog rizika su osim Illionisa, i Indiana, zapadni Ohio te Michigan gdje živi 18 miliona ljudi.

Očekuje se da će vjetrovi dobiti na snazi tokom noći a na udaru će se naći New York, Pennsylvania, Maryland i New Jersey.

Zbog oluje evakuiran je i stadion Soldier Filed na kojem se trebala odigrati NFL utakmica između Baltimore Ravensa i Chicago Bearsa.