Libija
0

Gaddafijeve snage ušle u Zuwarah

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Snage lojalne libijskom lideru Moammeru Gaddafiju ušle su u mali primorski grad Zuwarah na zapadu Libije.
  • Zuwarah je sada u njihovim rukama. Oni kontrolišu (snage lojalne Gaddafiju) grad i nema ni znaka od pobunjenika. Oni su sada u centru - vojska i tenkovi, potvrdio je stanovnik grada Tareq Abdallah, prenosi Reuters.

Grad Zuwarah udaljen je 120 kilometara zapadno od Tripolija i nalazi se u blizini granice s Tunisom i bio je jedno od posljednjih uporišta pobunjenika na zapadu koje je osvojeno poslije jednodnevnog teškog granatiranja.

Stanovništvo je počelo da bježi kako su se tenkovi približavali gradu, a pobunjenici su najavljivali da sumnjaju da mogu dugo da izdrže, jer su slabo naoružani.

Samo dan ranije portparol vojske odane Gaddafiju pukovnik Milad Hussein rekao je da libijske snage sigurnosti "nastavljaju da čiste zemlju" od pobunjenika, pošto je zauzela strateški važan grad Bregu.

  • Naši napadi primorali su teroriste na bjekstvo. Oslobodili smo Zawiyu, Ukailu, Ras Lanouf i Bregu, a vojska sada napreduje da oslobodi i ostatak zemlje, rekao je Hussein.

Pobunjenici, malobrojniji i slabije naoružani protjerani su proteklih dana iz nekoliko ključnih gradova duž obale Sredozemnog mora, mada i opstaje grad Misrata, treći po veličini grad u Libiji.

Pobunjenici imaju i jako uporište u gradu Benghazi na istoku Libije.