{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gaddafijeve snage zauzele Zawiyu, ubijeno 40 osoba

F
9.3.2011. u 19:55
0
25
Gaddafijeve snage zauzele Zawiyu, ubijeno 40 osoba
0
Gaddafijeve snage zauzele Zawiyu, ubijeno 40 osoba
Foto: AP
Snage odane libijskom lideru Moammaru Gaddafiju preuzele su u srijedu kontrolu nad centrom grada Zawiya, gdje je u srijedu, po riječima jednog ljekara, u žestokim sukobima poginulo najmanje 40 osoba.
Reuters javlja, pozivajući se na izjave stanovnika, da su Gaddafijeve snage zauzele centar grada na oko 40 kilometara zapadno od Tripolija, pošto su tenkovima i snajperima potisnule pobunjenike iz njihovog uporišta na glavnom trgu, dok AFP navodi da je borba za kontrolu nad tim područjem još neizvjesna.

U međuvremenu, libijska državna televizija prikazala je snimke na kojima se vidi kako Gaddafijeve pristalice ulaze na glavni trg noseći zastave.

"Veliki broj ljudi u Zawiyu izašao je na glavni trg u znak solidarnosti s našim bratom, liderom revolucije", javila je televizija.

Pobunjenici su, međutim, najavili da će u toku noći izvesti nove napade i pokušati da vrate izgubljeni dio grada.

"Povukli smo se, a oni su sada na trgu, ali napašćemo ih ponovo i vratiti trg pod svoju kontrolu", rekao je jedan od pobunjenika za Reuters.

Ljekar, koji je saopćio da je u srijedu u Zawiyi poginulo najmanje 40 osoba, rekao je da na ulicama leže mnoga beživotna tijela starih ljudi, žena i djece.

Gaddafijeve snage nekoliko dana napadaju grad artiljerijskom vatrom i tenkovima.

"Zawiya je kao Somalija", rekao je za AFP jedan Marokanac koji je pobjegao iz tog grada, gdje su telefonske i internet veze u prekidu, dok druga osoba koja je napustila Zawiyi kaže da su ulice potpuno puste, a snajperi raspoređeni po krovovima.

Stranim novinarima nije dozvoljeno da ulaze u Zawiyu bez zvanične pratnje, a u srijedu je bez obrazloženja otkazan prethodno najavljen odlazak novinara iz Tripolija u taj grad.

S druge strane, pobunjenici kažu da su Gaddafijeve snage pogodile skladišne cisterne na naftnom terminalu Es Sider na istoku zemlje, ali ovaj izvještaj nije potvrđen.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: