Tvrdnje američkih zvaničnika
0

Gaddafi se sprema na izgnanstvo u Tunis?

FENA
Moamer Gadafi
Moamer Gadafi
Libijski lider Moamer Gadgafi priprema se da napusti s porodicom Libiju i ode u izgnanstvo u Tunis, rekli su jučer američki zvaničnici televiziji NBC, pozivajući se na obavještajne informacije.

Isti zvaničnici nisu mogli da daju nijedan drugi detalj, poput uvjeta ili vremena Gadafijevog odlaska, navodi ova televizija i ističe da ne postoji garancija da će Gaddafi slijediti taj plan do kraja.

U Tripoliju je jučer odjeknulo više snažnih eksplozija u blizini glavnog kompleksa libijskog lidera Gadafija Bab al-Azizija, dok su grad nadlijetali avioni NATO.

Stanovnici libijske prijestonice rekli su AP-u da su se najmanje tri eksploziije čule na putu koji vodi do aerodroma, dok očevici navode da su se na meti aviona Alijanse našli centar Tripolija i istočno predgrađe Tadžura.

Pobunjenici nastoje da presijeku linije snabdijevanja Tripolija iz Tunisa na zapadu i Gaddafijevog rodnog grada Sirta na istoku, a saopćili su da su osvojili rafineriju u luci Zavijah, 40 kilometara zapadno od Tripolija, kao i grad Garijan, 80 kilometara južno.