Libijski lider
0

NBC: Gaddafi se sprema da ode u Tunis

FENA
Moammer Gaddafi
Moammer Gaddafi
Libijski lider Moammer Gaddafi priprema se da s porodicom napusti Libiju i ode u izgnanstvo u Tunis, rekli su u petak američki zvaničnici televiziji NBC, pozivajući se na obavještajne informacije.

Zvaničnici nisu mogli dati nijedan drugi detalj, poput uslova ili vremena Gaddafijevog odlaska, navodi ova televizija i ističe da ne postoji garancija da će Gaddafi slijediti taj plan dokraja.

U Tripoliju je jutros odjeknulo najmanje sedam snažnih eksplozija u blizini glavnog kompleksa libijskog lidera Gaddafija Bab el-Azizija, dok su grad nadlijetali avioni NATO-a.

Stanovnici libijske prijestolnice rekli su AP-u da su se najmanje tri eksplozije čule na putu koji vodi do aerodroma, dok očevici navode da su se na meti aviona Alijanse našli centar Tripolija i istočno predgrađe Tadžura.

Pobunjenici nastoje da presijeku linije snabdijevanja Tripolija iz Tunisa na zapadu i Gadafijevog rodnog grada Sirta na istoku, a jučer su saopćili da su osvojili rafineriju u luci Zavija, 40 kilometara zapadno od Tripolija, kao i grad Garijan, 80 kilometara južno.