Pogledajte kako je molio za život
0

VIDEO / Gadafijeve posljednje riječi: Ne pucajte, šta sam vam skrivio?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Ne pucajte, ne pucajte", molio je Muamer Gadafi nakon što su ga pobunjenici pronašli u rupi u kojoj se skrivao. Ovo su bile posljednje riječi libijskog vođe koji je nedugo nakon toga ubijen. On i njegovi podanici bježali su od NATO napada na Sirt, gdje se krio. Lider Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel-Jalil, izjavio je da je ovo momenat koji su svi dugo čekali.

"Dugo smo čekali ovaj momenat. Muamer Gadafi je mrtav. On je nas nazivao pacovima, a gdje smo mi njega našli? Krio se kao pacov u rupi", izjavio je Abdel-Jalil, prenosi Daily Mail. Gadafi je tako postao prvi vođa koji je ubijen u "Arapskom proljeću".

Libijski diktator je sinoć pokušao bježati zajedno sa svojim pristalicama u koloni automobila. U tom konvoju nalazili su se i general Abu Bakr Younis Jabr i Gadafijev sin Mutasim koji su se pokušali probiti kroz linije NTC-a. Francuski piloti, kao dio NATO misije, napali su konvoj i uništili nekoliko automobila, ali su promašili onaj u kojem se nalazio Gadafi. Libijski diktator se nakon toga sakrio u obližnjim ruševinama u rupi, ali su ga pronašli vojnici NTC-a. Ubrzo su ga izvukli, a nakon toga i ubili.

Prestrašeni Gadafi se u posljednjim momentima panike obratio vojnicima riječima: "Šta sam vama uradio, šta sam vam skrivio?" i nedugo nakon toga počeo da moli za svoj život. Pobunjenici su ipak ispalili smrtonosne hice. Njegovo krvavo tijelo odvučeno je u Sirt kako bi mase ljudi svjedočile i proslavile tiraninovu smrt.

Gadafijev sin Mutasim je također ubijen, a najstariji sin Saif al-Islam je, prema posljednjim informacijama, ranjen, prenosi Daily Mail.