Pokušao bježati iz Sirta
0

VIDEO / Gadafi je ubijen u unakrsnoj vatri

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svrgnuti libijski lider Muamer Gadafi umro je od rane na glavi zadobijene u unakrsnoj vatri između snaga lojalnih Nacionalnom prelaznom vijeću (NTC) i njegovih pristalica nakon što je uhvaćen u gradu Sirtu, rekao je danas šef prelazne vlade Mahmud Džibril.

Juče su se nakon Gadafijeve smrti pojavili kontradiktorni izvještaji o načinu na koji je umro. Gadafi je zarobljen nakon što je borbena letjelica NATO-a pogodila konvoj vozila u kojem se Gadafi nalazio u pokušaju da pobjegne od opsade njegovog rodnog grada Sirta.

"Pročitaću vam izvještaj ljekara forenzičara, koji je pregledao Gadafijevo tijelo. U izvještaju stoji da je Gadafi izvučen iz kanalizacije, bez ikakvog otpora. Kada je krenuo, pogođen je u desnu ruku i kada je ukrcan u kamion nije imao više povreda. Kada je vozilo krenulo, našlo se u unakrsnoj vatri između revolucionara i Gadafijevih snaga nakon čega je on pogođen u glavu. Forenzičar nije mogao da utvrdi da li su smrtonosni hitac ispalili revolucionari ili Gadafijevi lojalisti", rekao je Džibril.

Prema njegovim riječima, Gadafi je bio živ kada je zarobljen izveden iz Sirta, ali je umro nekoliko minuta prije nego što je dopremljen u bolnicu.

On je dodao da su sa Gadafijevog tijela uzeti uzorci tkiva i krvi radi DNK-a analize, a uzeti uzorci kose za koje se ispostavilo da su lažni,  potvrdili su glasine da mu je kosa presađena.

Gadafijev sin Motasim, takođe je juče ubijen.
	
Džibril je precizirao da je Motasim imao ranu na glavi i frakturu lobanje te pet metaka u leđima i jedan u vratu.